Δανειστές: Αμετακίνητοι για την πρώτη κατοικία

Ψάχνουν τρόπους να αποκλείσουν κι άλλους από το δίχτυ προστασίας. «Αγκάθι» τα επιχειρηματικά δάνειαΡεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

Λυσσαλέα μάχη, προκειμένου να σφίξει κι άλλο ο κλοιός και να μείνουν έξω από το δίχτυ ασφαλείας χιλιάδες νοικοκυριά, δίνουν οι δανειστές στο ζήτημα των νέων ρυθμίσεων για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Κορυφαία κυβερνητική πηγή ξεκαθάρισε χθες μιλώντας στη «δημοκρατία» ότι μετά τις τελευταίες συναντήσεις έχει διαμορφωθεί πλέον ενιαίο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών και Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά οι δανειστές αρνούνται να δώσουν το πράσινο φως στις προτάσεις που έχει στείλει η Αθήνα, λειτουργώντας ουσιαστικά ως εντολοδόχοι των funds, που επιδιώκουν να βάλουν στο χέρι μαζικά την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Βασικό εμπόδιο στη συμφωνία, η οποία απειλεί να συμπαρασύρει σε ναυάγιο την 2η αξιολόγηση μετά τη λήξη των Μνημονίων, είναι τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά/επαγγελματικά δάνεια.

Επιμονή

Μολονότι η ΤτΕ, που ορίστηκε ως ανεξάρτητος εκτιμητής από την ΕΚΤ, διαβεβαίωσε ότι το ύψος τους, που κυμαίνεται περί τα 2 δισ. ευρώ, είναι σχεδόν αμελητέο, εντούτοις οι δανειστές ισχυρίζονται ότι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πρέπει να αποκλειστούν από τη ρύθμιση, επειδή προσαρμόζουν τις φορολογικές τους δηλώσεις κοντά στο αφορολόγητο όριο και, συνεπώς, αποκρύβουν εισοδήματα.

«Τρώμε πολύ ξύλο επειδή θέλουμε να προστατέψουμε τους μικρούς επιχειρηματίες» εξομολογείται στη «δημοκρατία» υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, με άριστη γνώση των συνομιλιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης.
Την ίδια ώρα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητεί την προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών, επικαλούμενη «την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την πορεία προς την ανάπτυξη».

Σε επιστολή προς τον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων, την οποία κοινοποίησε στο γραφείο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και στον πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ζητούν την ένταξη των δανείων των επιχειρηματιών με προσημείωση ή υποθήκη πρώτης κατοικίας στο νέο πλαίσιο προστασίας, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματίες «μέτρησαν επανειλημμένα σημαντικές και δυσανάλογες απώλειες, πληρώνοντας το τίμημα της αδιάκοπης προσήλωσής τους στη χώρα, αντί να καταφύγουν στις εύκολες λύσεις της μεταφοράς κεφαλαίων και δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, που πολλοί άλλοι ακολούθησαν, κάνοντας σήμερα εκ του ασφαλούς τους τιμητές».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα