Μπλόκο στο επίδομα στέγασης

«Στον πάγο» οι αιτήσεις 65.000 δικαιούχων λόγω της παγίδας του ηλεκτρονικού μισθωτηρίουΡεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Στην παγίδα του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου έχουν πέσει δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης, με αποτέλεσμα η αίτησή τους να έχει μπλοκάρει μέχρι να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες!

Είναι χαρακτηριστικό ότι έως χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 138.839 αιτήσεις. Από αυτές, είχαν εγκριθεί μόνο οι 49.866! Σε εκκρεμότητα βρίσκονταν οι 65.491, απορρίφθηκαν οι 9.140 ενώ ακυρώθηκαν οι 13.791! Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δικαιούχοι είναι η προϋπόθεσή του να υπάρχει μισθωτήριο έως τις 30/09/2019.
Πολλοί ενοικιαστές δεν μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, επειδή το σύστημα δεν εντοπίζει ηλεκτρονικά μισθωτήρια σε ισχύ.

Σε άλλες περιπτώσεις το σύστημα δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της υποβολής αιτήσεων, επειδή τα μισθωτήρια είναι μεν σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, αλλά έχουν ημερομηνία λήξεως πριν από τις 30-9-2019. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέξουν το εξής:
Εάν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο υποβληθεί έως το τέλος Μαρτίου, θα πρέπει να έχει ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης από 01-02-2019.

Εάν το ηλεκτρονικό μισθωτήριο έχει ημερομηνία έναρξης πριν από την πρώτη Φεβρουάριου 2019, π.χ. μέσα στον περασμένο Ιανουάριο, ο ιδιοκτήτη θα πληρώσει 100 ευρώ πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής (καθώς θα έπρεπε να είχε καταχωρηθεί στο TAXISnet έως τις 28/02/2019)
Προσοχή: Το δικαίωμα για την επιδότηση ενοικίου αρχίζει ανάλογα με την ημερομηνία του μισθωτηρίου. Εάν η έναρξη της μίσθωσης γίνεται Φεβρουάριο, χάνεται το επίδομα Ιανουαρίου κ.ο.κ.

Ως γενικό κανόνα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να ξέρουν ότι τα νέα μισθωτήρια που θα υποβάλουν στο ΤΑXISnet θα πρέπει να έχουν ως ημερομηνίες έναρξης τις ημέρες που έπονται των ημερομηνιών λήξης των προηγούμενων μισθωτηρίων και ημερομηνίες λήξης οπωσδήποτε μετά τις 30-9-2019, προκειμένου να μπορούν οι ενοικιαστές τους να ολοκληρώσουν ομαλά την υποβολή των αιτήσεων και να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης.

Οσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη υποβάλει στο σύστημα TAXISnet ηλεκτρονικά μισθωτήρια τα οποία είναι σε ισχύ αυτές τις μέρες που υποβάλλονται οι αιτήσεις, αλλά έχουν ημερομηνίες λήξης πριν από τις 30-9-2019 θα πρέπει να εισέλθουν εκ νέου στο TAXISnet (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr) και να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις μισθωτηρίων, στις οποίες θα πρέπει να ορίσουν ημερομηνίες λήξης μετά τις 30-9-2019.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την υποβολή των νέων μισθωτηρίων από τους ιδιοκτήτες οι ενοικιαστές θα πρέπει, από την πλευρά τους, να εισέλθουν πρώτα στους δικούς τους λογαριασμούς στο σύστημα ΤΑΧISnet και να αποδεχτούν τα νέα μισθωτήρια. Στη συνέχεια θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή για το επίδομα στέγασης, προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων είσπραξης του επιδόματος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα