ΕΥΡΩΨΗΦΟΣ ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Την ώρα που η Ε.Ε. απομακρύνεται από τους λαούς της, έχουμε μια ευκαιρία να την αλλάξουμεΑπό τη
Βάσω Κόλλια

Τα πολιτικά κόμματα, το ένα μετά το άλλο, ανακοινώνουν τα ψηφοδέλτιά τους για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτές είναι οι δεύτερες εκλογές εν μέσω της σκληρής οικονομικής κρίσης που διανύουμε ως χώρα. Αλλά και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία αποδείχθηκε πολύ σκληρή για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ή η Ευρωπαϊκή Ενωση πολύ αδύναμη για να αντεπεξέλθει στα σύγχρονα προβλήματα και στις απαιτήσεις. Επομένως είναι απόλυτα κατανοητό το κύμα αμφισβήτησης και σκληρής κριτικής που ασκείται σχετικά με τις δυνατότητες και την πραγματική αξία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει πάψει να αρέσει και απομακρύνεται από τους λαούς της. Δεν ακολουθεί πλέον πολιτικές συνειδητής αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, σε Βορρά και Νότο, κέντρο και περιφέρεια. Τα εγγενή προβλήματά της, τα οποία επιμελώς είχε κρύψει κάτω από το χαλί, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο. Το ευρωπαϊκό όνειρο ξεθωριάζει.

Αποτέλεσμα, ένα ντόμινο αποσχιστικών-αυτονομιστικών τάσεων που ακολούθησαν δυναμικά το Brexit. Διάφορα κινήματα αναπτύσσονται σε μικρούς δήμους, σε ολόκληρες περιοχές και τα κίνητρα πίσω από την επιθυμία να πορευτούν μόνα τους ποικίλλουν, καθώς περιλαμβάνουν από γλωσσικές και πολιτιστικές διαφορές μέχρι οικονομικές και ιστορικές αιτίες.
Ο ευρωσκεπτικισμός, ή μάλλον ο αντιευρωπαϊσμός, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Μέσα σε ένα περιβάλλον αμφισβήτησης και κριτικής αναδεικνύονται και κάποιες άλλες φωνές, ακραίες. Κερδίζουν έδαφος μορφώματα και δυναμικές μιας φοβικής εσωστρέφειας και μισαλλοδοξίας. Η νεκρανάσταση του φασισμού και του ναζισμού πυροδοτεί νέες κοινωνικές εντάσεις.

Παρασύρει τμήματα της κοινωνίας που σήμερα βιώνουν την απογοήτευση ή και την απόγνωση. Κινδυνεύουμε να γίνουμε μάρτυρες μιας σταδιακής κατάλυσης των ευρωπαϊκών αξιών. Μέσα σε αυτό το κλίμα οι επικείμενες ευρωεκλογές καθίστανται πάρα πολύ σημαντικές για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικογένειας. Είναι μια μοναδική ευκαιρία οι Ευρωπαίοι να εκφράσουμε τις απόψεις μας, δυνατά και ξεκάθαρα, για τα θέματα που μας απασχολούν και για το πώς θέλουμε να χειριστούν τα θέματα αυτά οι ηγέτες μας. Ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για την Ενωσή μας. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για την Ευρώπη, για τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για τα ζητήματα που επηρεάζονται, που κρίνονται από τη συμμετοχή αυτή, για τον ρόλο της χώρας μας σε αυτήν.

Για τον ρόλο της Ευρώπης στη διαμόρφωση των εξελίξεων που μας αφορούν, ειδικά σε αυτήν την τόσο κρίσιμη οικονομικά αλλά και πολιτικά περίοδο. Είναι λογικό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να δοθεί μεγάλη έμφαση και στα εσωτερικά θέματά μας. Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει εξαντλήσει την ελληνική κοινωνία και γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο επικίνδυνη για πάρα πολλά θέματα. Ας μην αφήσουμε, όμως, αυτήν τη μοναδική ευκαιρία που έχουμε να συμμετάσχουμε ενεργά στη διαμόρφωση της αυριανής Ευρώπης. Να διεκδικήσουμε μέσα από τα ευρωπαϊκά όργανα την υπεράσπιση και την προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων και υποθέσεων. Μόνο να χάσουμε έχουμε ως χώρα, αν αφήσουμε έξω από τις ευρωεκλογές τη συζήτηση για την Ευρώπη. Ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία που είναι η πραγματική εγγύηση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα