Διαβατήρια Τσαμουριάς;

Αποκάλυψη! Ξέφυγαν τελείως οι περιθωριακοί Αλβανοί εθνικιστές

Εκδίδουν ήδη ταξιδιωτικά έγγραφα και προπαγανδίζουν ότι έχουν το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον

Νέος Σόρος; Ο ύποπτος ρόλος του ολλανδικού ιδρύματος «Διεθνική Ανταλλαγή» που έχει «ηγέτη» τον αυτοαποκαλούμενο «πρωθυπουργό» Φ. Λάτο

Στήνουν μεθοδικά παράνομο κράτος (όπως και τα Σκόπια)Η Θέση μας: «Μακεδονία ξακουστή»

Διαβάστε επίσης:

►Ο Κρητίκαρος που θύμισε πως (ακόμα) υπάρχουν Ελληνες!

►Γιατί όλο το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε περίοδο έντονων ανακατατάξεων

►Πώς οι Αμερικανοί αλλάζουν το σκηνικό στο ενεργειακό τοπίο

►Νίκη Τζαβέλα: «Η Ευρώπη πάει ένα βήμα εμπρός, δύο πλάγια κι ένα πίσω»

►Πλήρης οδηγός για το επίδομα ενοικίου

►Ερωτήσεις – απαντήσεις για τον επανυπολογισμό κύριων και επικουρικών

►Αντώνιος Νερούλιας: «Οι εφιάλτες του πολέμου του Βιετνάμ με στοιχειώνουν ακόμη»

►Η «κυριακάτικη δημοκρατία» στον δρόμο για τις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Διαβατήρια από την ανύπαρκτη «Τσαμουριά»!

Από τον
Νίκο Σταυρουλάκη

Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την αυτόκλητη ανακήρυξη ενός λεγόμενου «τσάμικου κράτους» (9 Σεπτεμβρίου 2017) από μια ομάδα Αλβανοτσάμηδων περιθωριακών εθνικιστών, που δραστηριοποιούνται στην Ολλανδία με τη βοήθεια ενός ολλανδικού ιδρύματος υπό την επωνυμία «Διεθνική Ανταλλαγή» (InterNations Exchange) και «ηγέτη» τον αυτοαποκαλούμενο «πρωθυπουργό της Τσαμουριάς» Φεστίμ Λάτο, ανακοινώθηκε η έναρξη έκδοσης «διαβατηρίων» του (νέου) κράτους με πλήρη ηλεκτρομηχανογραφικά στοιχεία.

Η έκδοση «διαβατηρίων» της λεγόμενης «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» είναι το τελευταίο τσάμικο «φρούτο» μετά τη δημοσίευση χαρτών που παρουσιάζουν το «τσάμικο κράτος» να περιλαμβάνει κυρίως ελληνικά εδάφη της Ηπείρου.

Το γεγονός προβάλλεται και από την επίσημη ιστοσελίδα του «κράτους» των Αλβανοτσάμηδων (https://www.republicofchameria.org/), που για την ώρα έχει έδρα το Αμστερνταμ της Ολλανδίας (όπου δρουν ανενόχλητα τα αλβανικά κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, λόγω της ολλανδικής νομοθεσίας).

Τα κυκλώματα των ναρκοτσάμηδων προπαγανδίζουν μάλιστα ότι έχουν το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον γι’ αυτήν την ενέργεια, ενώ παρακινούν τους απανταχού Τσάμηδες να συμπληρώσουν τις σχετικές φόρμες για να το προμηθευτούν. Τα κυκλώματα αυτά θεωρούν την Ελλάδα «υπ’ αριθμόν 1 εχθρό» και γι’ αυτό «ερεθίστηκαν» από τις προ ημερών δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας από την ακριτική Κόνιτσα και επιτέθηκαν με ανακοίνωση στον Προκόπη Παυλόπουλο ότι δήθεν «μίλησε από αλβανικό έδαφος» (një tokë shqiptare)!

Κι ενώ το τσάμικο κρατικό μόρφωμα βρίσκεται στη «γύρα» αναζητώντας γεωγραφικό έδαφος, κάποιοι στη Δύση εκτιμούν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν το τσάμικο ζήτημα ως «εργαλείο περιφερειακών διευθετήσεων», ενισχύοντας την παρουσία ενός αυτοαποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Τσαμουριάς», στα πρότυπα του UCK στο Κόσοβο. Η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση, καθώς με το Δημοκρατικό κόμμα έχει συνταχθεί και το ΚΕΑΔ που θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί με όλους τους «δημοκρατικούς» υποψηφίους στις επικείμενες αυτοδιοικητικές και τις εθνικές εκλογές στην Αλβανία και με τους Τσάμηδες υποψηφίους, που θεωρούν την «πατρίδα» τους κατεχόμενη από την Ελλάδα. Γίνεται;

Στο μεταξύ, καθώς φαίνεται να κλείνει για την ώρα η πόρτα της Ευρώπης για την Αλβανία και η «υποσχετική» των Βρυξελλών στα Τίρανα απομακρύνεται από τον ορίζοντα της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον ερχόμενο Ιούνιο, που θα κρίνει την αλβανική υποψηφιότητα, λόγω των δομικών προβλημάτων διαφθοράς που αντιμετωπίζει η χώρα, η κυβέρνηση Ράμα δείχνει να βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε μια πρωτοφανή πολιτική κρίση, πληρώνοντας ακριβά το τίμημα των μεγαλοϊδεατικών ανομημάτων της.

Η ανερμάτιστη πολιτική του Ράμα, με τις γνωστές εθνικιστικές κορόνες περί «Μεγάλης Αλβανίας», που στρέφονταν ευθέως εις βάρος γειτονικών χωρών (και της Ελλάδας), καταρρέει. Στη διαδρομή αυτή ο Αλβανός πρωθυπουργός επιστράτευσε και τους Τσάμηδες.
Επένδυσε τα προηγούμενα χρόνια, με τις συμβουλές του «μέντορά» του Τ. Ερντογάν και τις «δωρεές» του μεγαλοαπατεώνα κερδοσκόπου φίλου του Τζ. Σόρος, σε εθνικιστικές κλίκες, όπως οι Τσάμηδες, με στόχο να συνεγείρει τον αλβανικό όχλο και να εξουδετερώσει τους αντιπάλους του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η έγερση «τσάμικου ζητήματος» εντάχθηκε στο συνολικό αλβανικό μεγαλοϊδεατικό σχέδιο, έχοντας κύριο αποδέκτη την Ελλάδα. Μάλιστα, η κυβέρνηση στα Τίρανα επιχείρησε ανεπιτυχώς να το εντάξει στην ελληνοαλβανική ατζέντα.

Ο Ράμα χρησιμοποίησε αρχικά τους Τσάμηδες στο εσωτερικό εναντίον του αντίπαλου Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και για να «φορτώσει» τον ελληνοαλβανικό διάλογο με ακόμα ένα θέμα, για να τους «ξεφορτωθεί» στη συνέχεια εκδιώκοντάς τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Τώρα πληρώνει το «μάρμαρο», αφού το τουρκοκίνητο τσάμικο λόμπι στα Τίρανα στράφηκε εναντίον του, προσχωρώντας στον συνασπισμό του Δημoκρατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και νυν του Λουσλίμ Μπάσα, που ζητεί παραίτηση Ράμα και προσφυγή στις κάλπες. Το πρόβλημα, επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, είναι ότι στην ίδια πολιτική συμμαχία ανήκει πλέον και το κόμμα της ελληνικής μειονότητας (ΚΕΑΔ), που έχει περάσει και αυτό στο στρατόπεδο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η μεγαλύτερη κρίση για τη γειτονική χώρα μετά τις «πυραμίδες» επί Μπερίσα

Η μεγαλύτερη πολιτική κρίση στην Αλβανία μετά τις πυραμίδες ξέσπασε πρόσφατα εναντίον του Ε. Ράμα, ακριβώς μία ημέρα μετά τις ανερμάτιστες δηλώσεις του (14/2) περί «επαναδιαπραγμάτευσης των συνόρων με την Ελλάδα». Τις δηλώσεις αποκήρυξε η Κομισιόν (διά της εκπροσώπου Κοντσίγιατσιτς) και «αναθεμάτισε» η Αθήνα, με αυστηρή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Την επόμενη ημέρα (15/2) ο Ράμα έγινε ο «μουντζούρης» της αλβανικής Βουλής, δεχόμενος επίθεση με μελάνι από βουλευτή της αντιπολίτευσης. Ξέσπασαν στη συνέχεια βίαια επεισόδια στην αλβανική πρωτεύουσα και επιχειρήθηκε εισβολή αγανακτισμένων πολιτών στη Βουλή, την ώρα της Ολομέλειας. Σημειώθηκαν τραυματισμοί και συλλήψεις διαδηλωτών, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετείχε και ο Σαλί Μπερίσα. Οι βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος παραιτήθηκαν παραδίδοντας τα βουλευτικά έδρανα, ενώ στις επιθέσεις κατά του Ράμα πρωταγωνιστούν πλέον και οι Τσάμηδες, υποδαυλίζοντας την κρίση.

Παρά το συνολικό εις βάρος του Ράμα κλίμα, η Δύση έκανε αιφνιδίως στροφή στηρίζοντας τον Αλβανό πρωθυπουργό και καλώντας την αντιπολίτευση σε αυτοσυγκράτηση. Ο λόγος, όπως εξηγούν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, είναι ότι «το παραγόμενο αποτέλεσμα της αλβανικής κρίσης δεν κρίθηκε ότι θα οδηγούσε σε μια ομαλή πολιτική μετάβαση (political transition), αλλά σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση μιας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, που θα μπορούσε σταδιακά να παρουσιάσει επιπλοκές».

Επταμελής αντιπροσωπία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, που έφθασε εσπευσμένα στα Τίρανα προκειμένου να αποκομίσει εγγύς εκτιμήσεις για την πολιτική κρίση και να διαπιστώσει την ετοιμότητα ή μη έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντιτάχθηκε στα αιτήματα της αλβανικής αντιπολίτευσης. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπίας,ο Εσθονός ευρωβουλευτής Τουνέ Βάλντο Κελάμ, χαρακτήρισε «δυσχερές μήνυμα» την απόφαση αποχώρησης του Δ.Κ. καλώντας το να ρίξει τους τόνους.

Το βασικό θέμα που ήγειρε το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα είναι η διεξαγωγή των εκλογών του 2017, στις οποίες ο Ε. Ράμα αναδείχθηκε δεύτερη φορά πρωθυπουργός. Το Δ.Κ. υποστηρίζει ότι «κερδήθηκαν με χρήματα του οργανωμένου εγκλήματος» που εκτείνεται και πέραν των αλβανικών συνόρων.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα