Πέρασε και από την Ελλάδα ο μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας

Προβληματίζουν οι πληροφορίες ότι ο ακροδεξιός εξτρεμιστής επισκέφθηκε τις Θερμοπύλες αλλά και τους ΔελφούςΑπό τη
Θεανώ Καρούτα 

Βαλκανικές χώρες, την Τουρκία αλλά και τη χώρα μας φέρεται ότι είχε επισκεφθεί το 2016 και το 2018 ο 28χρονος ακροδεξιός εξτρεμιστής Μπρέντον Τάραντ, ο υπαίτιος του μεγαλύτερου αιματοκυλίσματος στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μακελάρης είχε έρθει και στην Ελλάδα, όπου έμεινε 15 ημέρες, κατά τις οποίες επισκέφθηκε τις Θερμοπύλες και τους Δελφούς. Σύμφωνα με άλλες πηγές όμως η Αθήνα υπήρξε απλά ο ενδιάμεσος σταθμός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από το Κάιρο στο Βουκουρέστι τον χειμώνα του 2016.
Οι ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με την Ιντερπόλ, που διέθεσε τις πληροφορίες, διερευνούν τώρα αν ο Τάραντ παρέμεινε στην Ελλάδα, αν ταξίδεψε μέσα στη χώρα και αν είχε επαφές και με ποιους.

Ηταν οι λέξεις που έγραφε πάνω στο όπλο του «Turkofagos» και «Lepanto» (η ονομασία της Ναυπάκτου) που κίνησαν την υποψία των Αρχών ώστε να διερευνήσουν τη σχέση του με τη χώρα μας, όπου φέρεται ότι έμεινε περίπου δύο εβδομάδες, τον Μάρτιο του 2016. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο Τάραντ -εάν πέρασε όντως ένα δεκαπενθήμερο στην Ελλάδα- επέλεξε να επισκεφθεί τόπους μεγάλης ιστορικής σημασίας, όπως τους Δελφούς, τις Μυκήνες, τις Θερμοπύλες, το Σούνιο, τη Σαλαμίνα καθώς και τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, απ’ όπου έφυγε με λεωφορείο για τη Σόφια. Σύμφωνα πάντως με την ΕΛ.ΑΣ. ο μακελάρης πέρασε και από το Ηράκλειο Κρήτης και τη Σαντορίνη.

Οι Αρχές πάντως τείνουν να καταλήξουν ότι τα ταξίδια του 28χρονου φασίστα στα Βαλκάνια (είχε μεταβεί επίσης στην Κροατία και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη) συνδέονται με κάποιου είδους παραστρατιωτική εκπαίδευση, ενώ και η γιαγιά του δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ο εγγονός της «άλλαξε τελείως από τη στιγμή που ταξίδεψε στην Ευρώπη».

Ηρωας ο Αζίζ

Εν τω μεταξύ τα θύματα από την επίθεση του Τάραντ, που σύμφωνα με τις Αρχές έδρασε μόνος του, ανέρχονται πλέον στα 50, καθώς εντοπίστηκε ακόμα μία σορός στο τέμενος Αλ Νουρ.

Οσο περνούν οι ώρες και οι προσωπικές ιστορίες των ανθρώπων που επιβίωσαν από τη φρίκη γίνονται γνωστές, αίσθηση έχει προκαλέσει η περίπτωση του Αμπντούλ Αζίζ, του Αφγανού πρόσφυγα που όταν ο ένοπλος εμφανίστηκε στο τέμενος Λίνγουντ ανοίγοντας πυρ κατά πάντων δεν κρύφτηκε αλλά αρπάζοντας το πρώτο πράγμα που βρήκε μπροστά του, ένα τερματικό POS, τον καταδίωξε.

Ο Αζίζ θεωρείται ήρωας στη χώρα, αφού αναγκάζοντας τον Τάραντ να υποχωρήσει γλίτωσε σίγουρα αρκετούς από τον θάνατο.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντερν δήλωσε χθες ότι το υπουργικό συμβούλιο έλαβε εννέα λεπτά πριν από την έναρξη του μακελειού στα δύο τεμένη του Κράιστσερτς το μανιφέστο του ακροδεξιού εξτρεμιστή, ενώ το facebook ανακοίνωσε ότι «κατέβασε» 1.500.000 βίντεο της επίθεσης τις πρώτες 24 ώρες μετά το μακελειό στο Κράιστσερτς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα