Η Αγκυρα κάνει άσκηση ανήμερα της 25ης Μαρτίου!

Η Τουρκία δεσμεύει περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για να κάνει άσκηση ανήμερα την εθνική μας επέτειο, την 25η ΜαρτίουΠρόκειται για ακόμη μία πρόκληση, σε συνέχεια της συνδιαχείρισης του εναέριου χώρου στο Αιγαίο που αξίωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και της αμφισβήτησης του ελληνικού κυριαρχικού δικαιώματος των 10 ναυτικών μιλίων από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που ακολούθησε.

Με NAVTEX που εξέδωσε η Αγκυρα δεσμεύει μια τεράστια περιοχή, η οποία βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέχρι τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ, για να κάνει άσκηση με συμμαχικά πλοία. Είναι κάτι που συνηθίζει τελευταίως η Τουρκία, αλλά το γεγονός ότι οργανώνει αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ανήμερα την 25η Μαρτίου είναι κάτι που καταδεικνύει κλιμάκωση της έντασης και, βεβαίως, πως δεν υπάρχει καμία διάθεση εκ μέρους του καθεστώτος Ερντογάν για προσέγγιση με την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η ενέργεια αυτή συνιστά παραβίαση του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ, βάσει του οποίου πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις και δραστηριότητα που προκαλούν ένταση τους θερινούς μήνες, κατά τη διάρκεια των επίσημων αργιών και των εθνικών εορτών.

Οι ελληνικές Αρχές θα εκδώσουν σίγουρα αντι-NAVTEX, αλλά αυτό που μετράει είναι η τουρκική προκλητική συμπεριφορά, όταν μάλιστα μέσα στην εβδομάδα θα μεταβεί στη γειτονική χώρα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος (θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του) και υποτίθεται πως γίνονται διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τη συμφωνία νέων ΜΟΕ προς αποφυγήν της έντασης. Ο Τούρκος πρόεδρος, ωστόσο, ήταν αυτός που επιχείρησε προ ημερών να συμψηφίσει τις πτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο με το δικαίωμα της Ελλάδας να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε να ζητήσει αναγνώριση «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Στο θράσος Ερντογάν απάντησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με το τουρκικό, όμως, το Σάββατο να ανταπαντάει πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το εύρος των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου και έχουν δικαίωμα τα μαχητικά της να πετούν μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα