Η Β. Ελλάδα απέκτησε δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος

Η δημιουργία τους είναι σημαντική, ιδιαίτερα για τα υψηλού κινδύνου νεογνά με γαστρεντερικές ή μεταβολικές διαταραχέςΡεπορτάζ
Βαγγέλης Στολάκης

Από εκεί που δεν διέθετε καμία, η Θεσσαλονίκη απέκτησε ξαφνικά δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος που αναμένεται να εξυπηρετούν ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Η μία βρίσκεται στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και η δεύτερη, τα εγκαίνια της οποίας αναμένεται να γίνουν σήμερα, βρίσκεται στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο.

Οι δύο τράπεζες μητρικού γάλακτος έρχονται να καλύψουν ένα μεγάλο κενό, καθώς η μοναδική τράπεζα γάλακτος της χώρας για δότριες μητέρες λειτουργεί στην Αθήνα και δεν επαρκεί για τις ανάγκες όλης της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι στο «Παπαγεωργίου» γεννιούνται κάθε χρόνο 1.500-1.600 φυσιολογικά νεογέννητα στην Α’ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική ΑΠΘ. Παράλληλα στη Β’ Νεογνολογική Κλινική ΑΠΘ νοσηλεύονται 550-600 νεογνά τον χρόνο με σοβαρά προβλήματα, συχνά απειλητικά για τη ζωή τους. Με δεδομένο ότι το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα νεογνά, το νοσοκομείο είχε βάλει στόχο να εξασφαλίσει τη διάθεση μητρικού γάλακτος μέσα από τη δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλακτος.

Το μητρικό γάλα, λόγω της μοναδικής διατροφικής σύνθεσής του, αποτελεί την καλύτερη διατροφή για τα βρέφη και πρέπει να είναι διαθέσιμο αμέσως μετά τη γέννηση, ιδιαίτερα για πρόωρα και υψηλού κινδύνου νεογνά με γαστρεντερικές ή μεταβολικές διαταραχές.

Μικρότερη θνησιμότητα

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει δε ότι η διατροφή του πρόωρου βρέφους με το γάλα της μητέρας του συσχετίζεται με μικρότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και καλύτερη νευροανάπτυξη.

«Οι τράπεζες ανθρώπινου γάλακτος διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση ότι τα πρόωρα και τα άρρωστα βρέφη λαμβάνουν το πολύτιμο γάλα που χρειάζονται, το οποίο είναι προσιτό σε όλα τα νεογνά ανεξαρτήτως προέλευσης» αναφέρει η διευθύντρια της Β’ Νεογνολογικής Κλινικής ΑΠΘ Βασιλική Σούμπαση – Γρίβα. «Στις τράπεζες μητρικού γάλακτος, που επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην παροχή γάλακτος σε νεογνά υψηλού κινδύνου που νοσηλεύονται σε νεογνικές μονάδες, το γάλα δωρίζεται και δεν αγοράζεται» σχολιάζει η γιατρός τού «Παπαγεωργίου».

Σε ό,τι αφορά την τράπεζα μητρικού γάλακτος στο Ιπποκράτειο, πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας στην οποία πρωτοστάτησαν, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Ελένη Βαβουράκη, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών «Ηλιτόμηνον», και η Βασιλική Δρόσου – Αγακίδου, καθηγήτρια Νεογνολογίας του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Ο εξοπλισμός αγοράστηκε από δωρεές ιδιωτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα