Μάτι: Φυλακή για την τραγωδία

Η ποινή για όσους κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια θα εκτίεται, επισημαίνει το υπουργείο ΔικαιοσύνηςΤη διαβεβαίωση ότι όσοι κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 100 συνανθρώπους μας, θα οδηγηθούν στη φυλακή δίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρώντας να κατευνάσει την οργή των συγγενών των θυμάτων, αφενός, για την άσκηση πλημμεληματικών διώξεων σε βάρος των εμπλεκομένων και, αφετέρου, για τις επιχειρούμενες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα. 

Το επίμαχο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, κατατάσσει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια στα βαριά πλημμελήματα, για τα οποία προβλέπονται ποινές φυλάκισης, σε όσους κρίνονται ένοχοι, από τρία έως πέντε χρόνια.

Ανακοίνωση

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες μέχρι στιγμής αλλαγές, η ποινή στο συγκεκριμένο αδίκημα, όπως και σε όλα τα βαριά πλημμελήματα, θα εκτίεται τουλάχιστον κατά το 1/10. Αυτό έσπευσε να επισημάνει το υπουργείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου, τονίζοντας πως «σύμφωνα με το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα, η ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται». Στην ίδια ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται, επίσης, ότι «ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα».

Ωστόσο αυτό, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, δεν αφορά τον 60χρονο, από τον οποίο ξεκίνησε ο πύρινος εφιάλτης στην ανατολική Αττική, καθώς η ποινική δίωξη σε βάρος του έχει ασκηθεί πριν από τις όποιες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.
Πάντως, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι θα καλέσει την επιτροπή των κατοίκων από το Μάτι που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου του 2018 προκειμένου «να υπάρξει άμεση και έγκυρη ενημέρωση».

«Οσοι από προχειρότητα ή ιδιοτέλεια παραπληροφορούν την κοινή γνώμη τη στιγμή που η διαβούλευση έχει μόλις αρχίσει, εκμεταλλεύονται τον πόνο ανθρώπων που προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι ξαναφέρνουν στο προσκήνιο το θέμα των μετεγγραφών

Στο προσκήνιο φέρνουν εκ νέου οι κάτοικοι στο Μάτι Αττικής τους περιορισμούς των μέτρων στήριξης στα τέκνα οικογενειών που επλήγησαν από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, με το ζήτημα που τους «καίει» περισσότερο να είναι αυτό της μετεγγραφής των φοιτητών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σε επιστολή τους, «η πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που αποφασίστηκε αμέσως μετά την πυρκαγιά και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή, μεταξύ άλλων, προέβλεπε και μέτρα ενίσχυσης των τέκνων οικογενειών που επλήγησαν από τη φωτιά. Εξουσιοδοτούσε επίσης τον Υπουργό Παιδείας με απόφασή του να καθορίσει τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία για την εφαρμογή των μέτρων, χωρίς να του εκχωρεί την αρμοδιότητα να τροποποιεί το πεδίο εφαρμογής των μέτρων. Στις 30/7/2018 εκδόθηκε απόφαση του Υπουργού Παιδείας όπου αυθαίρετα περιορίστηκαν οι δικαιούχοι της ΠΝΠ, στα τέκνα θανόντων από την πυρκαγιά και στους φοιτητές με κατεστραμμένη τη μόνιμη κατοικία τους. Για τις μεταγραφές των φοιτητών όριζε ότι οι αιτήσεις θα υποβάλλονταν ηλεκτρονικά τον Οκτώβριο μαζί με τις άλλες περιπτώσεις μετεγγραφών.

Η διαδικασία αυτή δεν ενεργοποιήθηκε και τρεισήμισι μήνες μετά εκδίδεται νέα υπουργική απόφαση, που τροποποιεί την αρχική και διευρύνει υπερβολικά και επιλεκτικά το πεδίο εφαρμογής των δικαιούχων, στους έχοντες μόνιμη κατοικία στην ευρύτερη περιοχή, πολύ πέραν του περιγράμματος της φωτιάς, χωρίς να εξετάζεται αν έχουν υποστεί βλάβες από τη φωτιά οι κατοικίες τους.

Ταυτόχρονα αποκλείει από το ευεργετικό μέτρο τους έχοντες κατεστραμμένη κατοικία που δηλώνεται ως δευτερεύουσα στο έντυπο Ε1». Οπως τονίζουν οι κάτοικοι στο Μάτι, τα μέτρα που προέβλεπε η ΠΝΠ για τη στήριξη των πληγέντων από τη φωτιά δεν εφαρμόζονται στους πραγματικούς δικαιούχους και ως αποτέλεσμα επωφελούνται από το μέτρο άνθρωποι που δεν πέρασε καν ο καπνός από το σπίτι τους!

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι στα δικαιολογητικά για τη μετεγγραφή φοιτητών που επλήγησαν από την πυρκαγιά δεν συμπεριλαμβάνεται η υποβολή εγγράφου πυροπλήκτου, αλλά μόνον το έντυπο Ε1 για τη δήλωση της μόνιμης κατοικίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι νέοι που δεν μπορούν να κάνουν μετεγγραφή συμβουλεύονται ψυχολόγους και βρίσκονται μακριά από τις οικογένειές του, τη στιγμή που τα μέλη τους αντιμετωπίζουν τα χιλιάδες προβλήματα που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα