Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΓΙΝΕ!

Το μήνυμα του Δικτύου Νέων ΒοιωτίαςΑπό τον
Βασίλη Κουτσούμπα

Υπάρχει συχνά μια κατηγορία, αλλά και μια πρόσκληση προς τους νέους κυρίως από ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο της πολιτικής. Από τη μια, οι νέοι δεν κάνουν αρκετά, δεν αφουγκράζονται τις ανάγκες των καιρών για να βγουν μπροστά, μένουν στάσιμοι και στο περιθώριο και η πιθανή συνεισφορά τους γίνεται μια εύχρηστη ατάκα για το πόσο θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα πράγματα αν το έπαιρναν, απλώς, απόφαση.

Από την άλλη, υπάρχει μια πρόσκληση προς τους νέους, να αποτελέσουν φάρους ελπίδας και αναγέννησης. Από όποια οπτική και αν προσπαθήσω να το δω, είναι μια μετάθεση ευθύνης, μια κατηγορία που δεν θεμελιώνεται και μια φαινομενική πρόσκληση σε μια συνάντηση παλαιού και νέου για αλλαγή των πραγμάτων και βελτίωση των καιρών με εργαλεία την εμπειρία, από τη μια, και τη φρεσκάδα πνεύματος, από την άλλη, που, ελλείψει ουσίας και ειλικρίνειας, δεν πρόκειται να εισακουσθεί ποτέ.

Η πραγματικότητα, όμως, διαψεύδει. Η κατηγορία άνευ κατηγορητηρίου – η πρόσκληση άνευ περιεχομένου έγκειται σε μια παθογένεια της ελληνικής νοοτροπίας, που τα τελευταία χρόνια, τολμώ να πω, καταπολεμείται. Είναι γεγονός πως η νεανική ενασχόληση και δραστηριοποίηση είχε ταυτισθεί τα τελευταία 30 χρόνια, είτε εντός είτε εκτός πανεπιστημίου, με κομματικές νεολαίες. Χωρίς να θέλω και να είμαι αρμόδιος να κρίνω αν το έργο τους είναι θεμιτό ή όχι, μπορώ ανεπιφύλακτα να υποστηρίξω πως αυτή η νοοτροπία είναι λανθασμένη. Ο λόγος, λοιπόν, που υπάρχει αυτή η κατηγορία-πρόσκληση είναι διότι οι νέοι σήμερα έχουμε επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο, έναν δρόμο που στο παρελθόν φάνταζε ανούσιος, ίσως και ανύπαρκτος. Οταν, λοιπόν, μας επιρρίπτουν αυτήν την κατηγορία-πρόσκληση, είναι επειδή δεν ανταποκρινόμαστε σε κάτι συνηθισμένο, δοκιμασμένο και ελεγχόμενο.

Εχουμε επιλέξει μια διαφορετική συσπείρωση νέων, μια συσπείρωση νέων που δεν κρίνει κάποιον από το «χρώμα» ή την ταμπέλα που του αποδίδεται, που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε ιδεολογίες και πεποιθήσεις, αλλά κρίνει κάποιον για τις πράξεις του, για πράγματα απτά και μετρήσιμα, για την όρεξή του να προσφέρει, το πάθος και την ειλικρίνειά του, την επιθυμία του να βελτιώσει τον τόπο του και τον δρόμο που επιλέγει να χαράξει ο ίδιος. Εχουμε το θράσος να ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, πως μπορούμε να γίνουμε κάτι καλύτερο.

Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Εδώ, στη Βοιωτία, μέσω του Δικτύου Νέων, αλλά αυτή η τάση, αυτό το ρεύμα εκτείνεται πέρα από ένα δίκτυο, πέρα από μια συσπείρωση σε έναν νομό, σε μια πόλη, σε ένα χωριό, και τα γεωγραφικά όριά της γίνονται απροσδιόριστα. Νεανικές πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα διεκδικούν φωνή, παλεύουν για βήμα, απαιτούν καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς και τις πόλεις τους και τολμούν να βγουν μπροστά. Νέοι από όλη την Ελλάδα επιλέγουν έναν διαφορετικό δρόμο, μια εναλλακτική λύση και αντιλαμβάνονται την προοπτική να συμμετάσχουν, να χαράξουν μια δική τους,
διαφορετική πορεία και να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι μιας συλλογικής απάντησης. Αφήνουμε, λοιπόν, πίσω την κατηγόρια και επιλέγουμε να απευθύνουμε μια αληθινή πρόσκληση, μια πρόσκληση που επιλέγει να ανατρέψει τα δεδομένα, που ενθαρρύνει την ενασχόληση και τη δράση, αρνείται να κάνει διακρίσεις, απορρίπτει τον κυνισμό και επιλέγει την τόλμη να ελπίζει. Η πρόσκληση έγινε και η συνέχεια έπεται…

*Φοιτητής Νομικής – Συνιδρυτής Δικτύου Νέων Βοιωτίας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα