Κρήτη: Η Εκκλησία κοντά στα θύματα της πρόσφατης θεομηνίας

Οι Μητροπολίτες Κισάμου κ. Αμφιλόχιος και Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός μιλούν στην «Ο.Α.» για τις προσπάθειες που γίνονται με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της νήσου για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα τελεστεί δισκοφορία στη ΜεγαλόνησοΑπό τον
Σωτήρη Λέτσιο

Την περιαγωγή δίσκου (δισκοφορία) σε όλους τους ιερούς ναούς της Μεγαλονήσου -με εξαίρεση τις Μητροπόλεις Κυδωνίας και Κισάμου- στις 17 Μαρτίου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ανακοίνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, έπειτα από έγγραφη πρόταση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης και προέδρου της Επαρχιακής Ιεράς Συνόδου Κρήτης κ. Ειρηναίου προς τους Αρχιερείς της νήσου. Το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα κατανεμηθεί στη συνέχεια σύμφωνα με τις ανάγκες που θα δηλωθούν από τις Ιερές Μητροπόλεις Κυδωνίας και Κισάμου στον νομό Χανίων, οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από την πρόσφατη θεομηνία στην Κρήτη. Ως γνωστόν, η Μεγαλόνησος θρήνησε πέντε θύματα, δύο εκ των οποίων ήταν γονείς ενός βρέφους επτά μηνών. Η Ιερά Σύνοδος θα συμπαρασταθεί και με υλικό τρόπο, βοηθώντας τους συγγενείς που θα αναλάβουν την ανατροφή αυτού του παιδιού. Εντός του Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης έτσι ώστε να ληφθούν επιπροσθέτως και άλλες πρωτοβουλίες ανακούφισης των πληγέντων, αφού ήδη θα έχει ολοκληρωθεί ο έρανος και θα έχει συγκεντρωθεί κάποιο χρηματικό ποσό.

«Το πιο δυσάρεστο γεγονός της κακοκαιρίας ήταν η απώλεια πέντε συνανθρώπων μας. Επίσης, έχουμε, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή και 55 περιπτώσεις οικογενειών, τα σπίτια και οι περιουσίες των οποίων έχουν πληγεί σοβαρά από την πρόσφατη θεομηνία. Μέσα σε λίγα λεπτά ανατράπηκε η καθημερινότητα της ζωής τους» τονίζει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και προσθέτει: «Με συγκλόνισαν από την πρώτη στιγμή η απόγνωση και η απελπισία των ανθρώπων, χαραγμένες πάνω στα πρόσωπα και τα μάτια τους. Στο βλέμμα τους διέκρινα πως ένιωθαν ότι εξέλιπε η ελπίδα. Στην έκφρασή τους έβλεπες ότι αυτοί οι άνθρωποι ένιωθαν πως είχε τελειώσει η ζωή τους και ότι όλοι οι κόποι τους είχαν πάει χαμένοι. Αυτό ήταν κάτι πολύ συγκλονιστικό για όλους μας! Μετά την πρώτη καταγραφή που κάναμε, σκοπεύουμε να προβούμε σε μια διαδικασία κάλυψης των βασικών αναγκών των πληγέντων, όπως είναι π.χ. η αγορά οικοσκευών, αφού οι άνθρωποι, λόγω του ότι πλημμύρισαν τα σπίτια τους, δεν έχουν ούτε καν κουζίνα για να μαγειρέψουν. Προκύπτει άμεσο θέμα επιβίωσης. Υπάρχουν οικογένειες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους -επειδή η στάθμη του νερού έφτασε σχεδόν το 1,5 μέτρο- και αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε συγγενείς τους. Από τη δική μας πλευρά δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε στέγη σε αυτές τις οικογένειες. Εξάλλου, και οι ίδιοι δεν έχουν ζητήσει κάτι τέτοιο, καλύπτονται από τους συγγενείς τους. Επίσης, θα προβούμε άμεσα και στην κάλυψη εξόδων, όπως π.χ. λογαριασμοί ρεύματος, ύδρευσης κ.ά., ενώ θα φροντίσουμε και για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτά είναι τα άμεσα και επείγοντα θέματα. Εχουμε έρθει σε επαφή με τους αρχιερατικούς επιτρόπους και τους ιερείς των κατά τόπους ενοριών, ώστε να καλύψουμε μετά την καταγραφή τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων». 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι εκκλησίες που βρίσκονται εντός των ορίων της εν λόγω Μητρόπολης. Σημειώθηκαν μόνο μικρής κλίμακας ζημιές, όπως πτώση εξωτερικών τοίχων σε κάποιους ναούς, οι οποίες όμως έχουν ήδη αποκατασταθεί, σύμφωνα με τον κ. Αμφιλόχιο.

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ

Ο ίδιος επισημαίνει την ασυνήθιστη σφοδρότητα αλλά και τη χρονική διάρκεια των καιρικών φαινομένων. «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο αυτά να προβλεφθούν και να αντιμετωπιστούν. Εάν οι ζημίες που συνέβησαν οφείλονται σε παλαιότερες κακοτεχνίες, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω. Να ευχηθούμε να δώσει ο Θεός και να μην επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα. Αλλαξε ουσιαστικά όλη η γεωφυσική εικόνα του εδάφους και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να επανέλθει στην αρχική μορφή του το φυσικό τοπίo» καταλήγει ο κ. Αμφιλόχιος.

«Συνέβη μια μεγάλη καταστροφή. Η δύναμη με την οποία έπεσε το νερό της βροχής ήταν εφάμιλλη με το τσουνάμι που είχε πλήξει την Ινδονησία το 2004» δηλώνει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και συμπληρώνει: «Είχαμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής στον Αποκόρωνα, ενώ λίγα μόνο σπίτια στην Κυδωνία κατέστησαν ακατοίκητα. Στο οδικό δίκτυο σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, το δε αγροτικό δίκτυο είναι τελείως κατεστραμμένο. Σε κάποιες πλαγιές βουνών υπήρξε ολική καθίζηση του εδάφους και πολλά είναι τα περιβόλια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές».

Σώθηκαν από θαύμα τα εικονοστάσια

Ο κ. Δαμασκηνός στέκεται συγκλονισμένος και στο θαύμα που μας εξιστορεί: «Πολλά εικονοστάσια που βρίσκονταν στο μέσον ενός χειμάρρου σώθηκαν με θαυματουργικό τρόπο. Για παράδειγμα, σε ένα χωριό ήταν τοποθετημένη μια γλάστρα πάνω σε ένα μικρό στηθαίο, το οποίο ήταν δίπλα σε ένα εικονοστάσι. Πέρασε από δίπλα ο καταστροφικός χείμαρρος, παρ’ όλα αυτά η γλάστρα ούτε καν μετακινήθηκε από τη θέση της!» Η κατάσταση των περισσότερων εκκλησιών κρίνεται ικανοποιητική και τα όποια μικρά προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα, σύμφωνα με τον κ. Δαμασκηνό, αφού μόνο στα Νεριανά Κυδωνίας έπαθε μικρές ζημιές τμήμα του ναού έπειτα από την πτώση δέντρου. Σε συνεργασία με τις κατά τόπους ενορίες, η Μητρόπολη Κυδωνίας προχωρά σταδιακά στη συγκέντρωση στοιχείων και στην καταγραφή των προβλημάτων. Ο σεβασμιότατος έχει επισκεφθεί σχεδόν όλες τις πληγείσες περιοχές μαζί με τους εφημερίους και τους αρχιερατικούς επιτρόπους ανά περιοχή. «Προσπαθούμε όσο μπορούμε για να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων. Συγκεντρώνουμε κάποια χρήματα, ώστε κατόπιν να βοηθήσουμε τον κόσμο είτε με την αγορά ζωοτροφών είτε με την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης κ.λπ.» σημειώνει ο κ. Δαμασκηνός.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα