Μαθήματα μαγειρικής σε ενορία της Αττικής

Ο γνωστός σεφ Σπυρίδων Ράλλης διδάσκει τα μυστικά της κουζίνας στον Ναό Αγ. Ιωάννου στον Γέρακα, με τις συμμετοχές να ξεπερνούν τις τριάντα. «Στη διάρκεια της μιάμισης ώρας αναλύουμε κάθε απορία» επισημαίνει

Από τον
Μάκη Αδαμόπουλο

Συνταγές μαγειρικής, χρήσιμες και έξυπνες συμβουλές που κάνουν τη ζωή στην κουζίνα πιο εύκολη, αλλά και παραδοσιακά μυστικά για να γίνουν τα φαγητά μας πιο νόστιμα, συνθέτουν τις συναντήσεις τα απογεύματα της Δευτέρας στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στον Γέρακα, υπό την καθοδήγηση του γνωστού σεφ Σπυρίδωνος Ράλλη.

Στην ανάγκη τροφής ψυχής και σώματος αναφέρθηκε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου π. Ιωάννης Ρέκκας, ο οποίος τόνισε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»: «Στο πλαίσιο των ποικίλων προγραμμάτων που λαμβάνουν χώρα στην ενορία, όπως μαθήματα βυζαντινής μουσικής, αγιογραφίας, παραδοσιακών χορών κ.ά., αποφασίστηκε, σκεπτόμενοι τις ανάγκες και τις επιθυμίες της εποχής, να δημιουργήσουμε και μαθήματα διατροφής αλλά και μαγειρικής». Παράλληλα, έκανε λόγο για «πειράματα γεύσεων» που εντυπωσιάζουν μικρούς και μεγάλους, κάτι που αποδεικνύεται, άλλωστε, από την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων.

Η  ιδέα

«Ηταν μια ιδέα που έγινε πράξη τον περασμένο Οκτώβριο. Η πρεσβυτέρα του π. Ιωάννη παρέδωσε κάποια εξειδικευμένα μαθήματα γευσιγνωσίας και τεχνικών χαρακτηριστικών των τροφίμων και, ως συνέχεια αυτής της προσπάθειας, σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε ένα βήμα και να συνεχίσουμε με μαθήματα μαγειρικής» σημειώνει, από την πλευρά του ο σεφ Σπυρίδων Ράλλης.

Μοιράζεται ωστόσο μαζί μας τον ενδοιασμό του γι’ αυτή την ιδέα, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «επαγγελματίες νοικοκυρές». «Σκεφτήκαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μαθήματα μαγειρικής σε ένα κοινό που ήδη έχει πάρα πολλές γνώσεις, γι’ αυτό και στις συναντήσεις μας δεν παρουσιάζεται απλώς μία συνταγή. Στη διάρκεια της μιάμισης ώρας του μαθήματος αναλύουμε και απαντούμε σε κάθε απορία που μπορεί να έχουν οι κυρίες οι οποίες συμμετέχουν όχι μόνον επί του συγκεκριμένου μαθήματος, αλλά γενικότερα». Η αλήθεια, εξάλλου, είναι πως οι γνώσεις και οι εμπειρίες που λαμβάνει κανείς σε ανάλογες προσπάθειες είναι πολλές και αξιόλογες. «Αρκετές φορές ακούω τα δικά τους μικρά μυστικά και εκμεταλλεύομαι τις γνώσεις τους. Μαθαίνω διάφορα τεχνάσματα που ξέρουν από τις γιαγιάδες και τις μαμάδες τους» αποκαλύπτει ο κ. Ράλλης. Ο π. Ιωάννης μάς διευκρινίζει ότι στόχος είναι να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να αξιοποιεί τα υλικά που έχει στο σπίτι του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γι’ αυτό στα πρώτα μαθήματα παρουσιάστηκαν κάποιες τεχνικές βάσει των οποίων γίνεται η μαγειρική, δίνοντας αφορμή για περαιτέρω συζήτηση.
«Στο πρώτο μάθημα, για παράδειγμα, αναφερθήκαμε στους ζωμούς, που θεωρούνται το άλφα και το ωμέγα στην κουζίνα» εξηγεί ο κ. Ράλλης και προσθέτει ότι δόθηκαν διάφορες λύσεις και αποκαλύφθηκαν μυστικά της κουζίνας. «Το μάθημα, βέβαια, δεν είναι μόνο θεωρητικό. Κάνουμε πράξη όσα μαθαίνουμε. Παρουσιάζονται οι συνταγές, η τεχνική παρασκευής τους, και καλούμεθα όλοι μαζί να παρασκευάσουμε το φαγητό» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί το γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια άρχισε με περίπου 12 συμμετοχές, ενώ σήμερα αυτές ξεπερνούν τις 30.

Οπως επισημαίνει ο σεφ, «οι αντιδράσεις και οι εντυπώσεις είναι πολύ ενθαρρυντικές. Στην αρχή ήμουν ανήσυχος ότι μπορεί να με αντιμετώπιζαν επιφυλακτικά, επειδή είμαι μικρότερός τους, αλλά ο ενθουσιασμός τους είναι φανερός». Παράλληλα, μας μεταφέρει ότι οι ποικίλες συζητήσεις που γίνονται αποτελούν σημαντικό κίνητρο για να συνεχίσουν τα προγράμματα. Κάνει γνωστό, επίσης, ότι σε διάφορα μαθήματα έχουν έρθει και παιδιά, ενώ έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν και αρκετοί άνδρες.

Τα μαθήματα, βεβαίως, είναι δωρεάν και αφορούν το εκκλησίασμα της ενορίας. Στα μέσα Μαΐου το πρόγραμμα θα λήξει με έναν διαγωνισμό μαγειρικής, κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες θα κληθούν ενώπιον κριτών να παρασκευάσουν ένα φαγητό που θα τους ζητηθεί.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ ΡΥΖΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ SUPERFOODS

Ο σεφ Σπυρίδων Ράλλης προτείνει μια θρεπτική συνταγή στους αναγνώστες της «Ορθόδοξης Αλήθειας».

ΥΛΙΚΑ
• 150 γρ. ρύζι jasmine • λίγο τζίντζερ • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο • 50 γρ. καλαμπόκι • 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα μαύρη • 1 κουταλιά της σούπας σταφίδα ξανθιά • 2 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες • μαϊντανός, ψιλοκομμένος • άνιθος, ψιλοκομμένος • 1 κουταλιά της σούπας φιστίκια Αιγίνης • 1 φύλλο δάφνης • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Ξεπλένουμε το ρύζι σε άφθονο νερό και το στραγγίζουμε. Σε νερό που βράζει ρίχνουμε το τζίντζερ, τη δάφνη και το καλαμπόκι. Προσθέτουμε το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει. Σουρώνουμε το ρύζι χωρίς να το κρυώσουμε. Αφαιρούμε το τζίντζερ, γυρίζουμε στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε προσεκτικά. Προσθέτουμε το φιστίκι και σερβίρουμε.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα