Προς μετωπική σύγκρουση σήμερα στην Ιεραρχία!

Με το θερμόμετρο να βρίσκεται στα ύψη προτού καν αρχίσει συγκαλείται σήμερα η Σύνοδος της Ιεραρχίας, που αναμένεται να εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στη συντριπτική πλειονότητα των μητροπολιτών

Το ζήτημα της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερωνύμου για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των κληρικών δημιουργεί «πολεμικές» συνθήκες, ενώ και η εκλογή νέου μητροπολίτη Γλυφάδας ενδέχεται να κρατήσει ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και στους άλλους ισχυρούς μητροπολίτες.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα έρθει αντιμέτωπος με τις ευθύνες του και θα φανεί αν τάσσεται με την πλειονότητα των μητροπολιτών που έχει εναντιωθεί στη συμφωνία με την κυβέρνηση. Βαρόμετρο θα είναι και η εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου, με την οποία θα ενημερώσει το σώμα των μητροπολιτών με λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών της επιτροπής της Εκκλησίας με τον υπουργό Παιδείας και τα άλλα υπηρεσιακά στελέχη της κυβέρνησης.

Η Εκκλησία συνεχίζει να θέτει ως κόκκινη γραμμή τη διατήρηση του υφιστάμενου status quo για τη μισθοδοσία, την ώρα που η κυβέρνηση απαιτεί αλλαγή του, προκειμένου να αποδεχθεί την απελευθέρωση των διακατεχόμενων εκκλησιαστικών περιουσιακών στοιχείων.

Εκλογές αύριο

Αύριο, Τετάρτη, στη δεύτερη συνεδρίαση της Ιεραρχίας θα διεξαχθούν οι εκλογές για τους νέους μητροπολίτες Σισανίου, Γλυφάδας και Περιστερίου. Από τις τρεις επαρχίες η Γλυφάδα αναμένεται να γίνει πεδίο έντονης αντιπαράθεσης. Η μάχη ανάμεσα στον επίσκοπο Σαλώνων Αντώνιο και τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο εκτιμάται ότι θα είναι αμφίρροπη. Οι δήμαρχοι Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος και Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος εμμένουν στη θέση τους. Την περασμένη Κυριακή, μάλιστα, συναντήθηκαν με τον αρχιμανδρίτη Αλέξιο Ψωίνο και του ευχήθηκαν για την ονομαστική του εορτή, αλλά και για ευόδωση της εκλογικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται πως ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος προειδοποιεί για νομικό κώλυμα εκλογής του τιτουλάριου επισκόπου Σαλώνων Αντωνίου ως μητροπολίτη Γλυφάδας. Πληροφορίες αναφέρουν πως σε περίπτωση εκλογής του επισκόπου Σαλώνων ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος θα προσβάλει την εκλογή και την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, έχοντας δύο σχετικές γνωμοδοτήσεις από μεγάλα δικηγορικά γραφεία.