Ηλεκτρονικό «μάτι» στα Χανιά για τις θέσεις στάθμευσης των ΑμεΑ

Την τεχνολογία προς όφελος των δημοτών με ειδικές ανάγκες αξιοποιούν τα Χανιά

Από αύριο αρχίζουν οι εργασίες τοποθέτησης ενός ηλεκτρονικού «ματιού» σε 160 οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, με στόχο να εξασφαλίζεται ο έλεγχος των θέσεων αυτών αποκλειστικά από τους δικαιούχους και να εξαλειφθεί το σύνηθες φαινόμενο της κατάληψής τους από άλλους οδηγούς.
«Ελπίζουμε με τέτοιες παρεμβάσεις να περάσουμε στη νοοτροπία του δήμου τον σεβασμό και την ορθολογική χρήση των συγκεκριμένου τύπου θέσεων στάθμευσης» τόνισε η αρμόδια αντιδήμαρχος Ελπίδα Τσιτσιρίδη.

Σε αρχικό στάδιο το σύστημα θα αφορά 10 θέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ουσιαστικά το ηλεκτρονικό «μάτι» περιλαμβάνει μια εφαρμογή που θα πληροφορεί τους ενδιαφερομένους σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα των θέσεων. Παράλληλα θα υπάρχει ενημέρωση για τις κοντινότερες διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης από το σημείο όπου βρίσκεται ο οδηγός και εμφάνιση διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης ειδικού σκοπού, δρομολόγηση προς την πλησιέστερη θέση στάθμευσης από το σημείο όπου βρίσκεται ο οδηγός καθώς και επαναδρομολόγηση σε πλησιέστερη θέση, σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα η προεπιλεγείσα θέση έχει καταληφθεί.

Στην Αθήνα

Την ίδια στιγμή χθες στην Αθήνα την προώθηση της ασφάλειας των πολιτών και της αυτονομίας των ΑμεΑ και των ευπαθών ομάδων έβαλαν ως κοινό στόχο το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» και η Εθνική Συνομοσπονδία Ανθρώπων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ). Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο φορείς και στην οποία υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας έγινε εκτενής αναφορά στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στη μετακίνησή τους στην πόλη.

Οι δύο φορείς φιλοδοξούν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να κινητοποιήσουν τις Αρχές για την αυτόνομη κυκλοφορία των πολιτών με αναπηρία.