Ο πρόεδρος που ζήτησε «νοόμετρο» για πολιτικούς

Ο Στ. Κασιμάτης που τα έλεγε πάντα έξω από τα δόντια κι έμεινε στην ιστορία

Από την 
Κατερίνα Κανάκη

Ηταν έξυπνος, πολυπράγμων και υπερδραστήριος. Καταγόταν από τα Κύθηρα, από επιφανή οικογένεια, σπούδασε νομικά, εργάστηκε ως δικηγόρος και έπειτα ως δικαστής. Οι περιπέτειές του με την πολιτική άρχισαν το 1874, όταν εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής. Ο λόγος για τον πασίγνωστο Κυθήριο βουλευτή και πρόεδρο της Βουλής για μόλις δύο μήνες Στυλιανό Κασιμάτη. Εμεινε στην πολιτική ιστορία για πολλούς λόγους. Ο έντονος χαρακτήρας του τον μετέτρεψε γρήγορα σε… αγαπημένο παιδί των εφημερίδων, των γελοιογράφων, μέχρι και των λαϊκών στιχουργών. 

Μεταξύ των πολλών προσωνυμίων που του είχαν επάξια προσδώσει ξεχωρίζει σαφέστατα «το νοόμετρον». Γιατί του είχαν κολλήσει αυτό το παρατσούκλι οι βουλευτές και οι δημοσιογράφοι; Μα, διότι είχε καταθέσει δημοσίως την απίστευτη πρόταση να καθιερωθεί «νοόμετρο» ώστε να μετράται η νοημοσύνη όλων όσοι ήθελαν να ασχοληθούν με την πολιτική! Ο Στυλιανός Κασιμάτης τα έλεγε άλλωστε πάντα έξω από τα δόντια. Στις δημόσιες τοποθετήσεις του μιλούσε ξεκάθαρα για συναδέλφους του πολιτικούς που δεν είχαν τα προσόντα να πολιτευτούν. Ο δυναμικός πολιτικός βέβαια δεν έμεινε στην Ιστορία μόνο για αυτήν την, αν μη τι άλλο, πρωτότυπη πρόταση που, φυσικά, δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Με κάθε ευκαιρία κατέθετε λογής λογής προτάσεις για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας, που συνήθως προκαλούσαν.

Μεταξύ άλλων, ζητούσε μετ’ επιτάσεως να καθιερωθεί στην Ελλάδα το πολίτευμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ειρήσθω εν παρόδω, είχε υποστηρίξει ενθέρμως την ελληνική καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου! Μάλιστα, είχε κάνει και ενδελεχέστατη μελέτη, την οποία και δημοσίευσε το 1892. Ακόμη πάντως και η θητεία του ως πρόεδρος της Βουλής, αν και εξαιρετικά σύντομη, ήταν τουλάχιστον ταραχώδης, καθώς προήδρευσε την περίοδο των λεγόμενων «Στηλιτικών», τα οποία πήραν τόσο μεγάλη έκταση, αναγκάζοντας την κυβέρνηση Βούλγαρη σε παραίτηση και οδηγώντας στο άδοξο τέλος της δική του θητείας ως πρόεδρος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα