Προεκλογικές ρουκέτες πάλι από Ερντογάν!

Αποκάλεσε «Ισλαμπολ» (πόλη του Ισλάμ) την Κωνσταντινούπολη, ενώ μίλησε υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής!Επανήλθε χθες ο «σουλτάνος» στο μοτίβο της προκλητικής ρητορικής του, με το οποίο επιλέγει να κάνει πολιτική το τελευταίο διάστημα, ενεργοποιώντας τα πιο ακραία αντανακλαστικά των ισλαμικών κύκλων της Τουρκίας. Μετά τις δηλώσεις του ότι «θα φύγουν με φέρετρα όσοι νομίζουν ότι θα μας διώξουν από την Ιστανμπούλ», ο Ερντογάν επέμεινε στις αναφορές του στην Κωνσταντινούπολη, «βαφτίζοντάς» τη μάλιστα τούτη τη φορά «Ισλαμπόλ» (δηλαδή «πόλη του Ισλάμ»). «Εδώ είναι Ισλαμπόλ. Δεν έχουμε πια ούτε στο μυαλό μας ούτε στα όνειρά μας καμία Κωνσταντινούπολη. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» είπε χαρακτηριστικά στο νέο του εθνικιστικό -όσο όμως και επικίνδυνο- παραλήρημά του. 

Παρόλα αυτά όμως, αναφερόμενος εκ νέου στην Αγία Σοφία, επέλεξε να κινηθεί στη γραμμή «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» απευθυνόμενος στους φανατικούς ισλαμιστές που ονειρεύονται τη μετατροπή του συμβόλου της Ορθοδοξίας σε τζαμί. «Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο» είπε ο Ερντογάν και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τι κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς». Ενώ συνέχισε λέγοντας: «Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Αραγε, όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τι θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;».

Τα μάζεψε

Εσπευσε, πάντως, να υπογραμμίσει στη συνέχεια ότι αυτή τη στιγμή μέσα στην Αγία Σοφία έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ξεχωριστός για όποιον θέλει να πάει να προσευχηθεί και επίσης αρκετές φορές μέσα στον χρόνο διαβάζεται το Κοράνι. 

Χθες ο «σουλτάνος» δεν έχασε παράλληλα την ευκαιρία να απευθυνθεί και στους αντιφρονούντες στο εσωτερικό, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ της θανατικής ποινής, λέγοντας ότι, αν η Βουλή λάβει σχετική απόφαση, ο ίδιος θα την επικυρώσει, με το «επιχείρημα» πως τον πειράζει «το κράτος να ταΐζει τους φυλακισμένους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου 2016».

—-

Τριμερής στο Ισραήλ με Πομπέο και ανακοίνωση East Med

Με στόχο να εκμεταλλευτούν πλήρως τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη μεταξύ τους συνεργασία συναντώνται σήμερα στην Ιερουσαλήμ οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με… guest star τον Μάικ Πομπέο.

Η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ, στη σκιά των αυξανόμενων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ, αποκτά βαρύνουσα σημασία σε αυτή τη φάση, καθώς συνιστά ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα, που επιχειρεί με πειρατικό τρόπο να «βάλει χέρι» στους ενεργειακούς υποθαλάσσιους άξονες της ΝΑ Μεσογείου. Σε κάθε περίπτωση, η αναβαθμισμένη παρουσία των ΗΠΑ, και μάλιστα σε αυτό το υψηλό επίπεδο, στην τριμερή της Ιερουσαλήμ προσδίδει μεγαλύτερη ισχύ στη συμμαχία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου. Στην τριμερή αναμένεται να ανακοινωθεί η υπογραφή του East Med το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ θα συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σταθμού στην Αλεξανδρούπολη.

Σε αυτό το κλίμα, δεν περνά απαρατήρητο το νέο μήνυμα του Ευάγγελου Αποστολάκη προς την τουρκική πλευρά. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας χαρακτήρισε «έμπρακτη αναγνώριση των δικαιωμάτων της Κύπρου» τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην τριμερή διά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Αποστολάκης εκτίμησε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικής σημασίας στρατηγική σχέση, την οποία έχουν χτίσει οι τρεις χώρες τα τελευταία χρόνια, που -όπως είπε- απολαμβάνει τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα και προστατεύει τα συμφέροντα της Κύπρου σε ενεργειακό επίπεδο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα