Παραστάτες για τον ήρωα των Αρκιών

Δεν θα παρελάσει μόνος του φέτος ο μοναδικός μαθητής του ακριτικού νησιού, αλλά με το Λύκειο ΕλληνίδωνΑπό την
Τεριάννα Παππά

Ξεχωριστή στιγμή για το νησάκι των Αρκιών, τον μοναδικό μαθητή του σχολείου Χρήστο Καμπόσο, τη δασκάλα του Μαρία Τσιαλέρα, αλλά και για την Ελλάδα θα είναι η ημέρα του εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Κι αυτό, γιατί τμήμα των παραδοσιακών χορών του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου θα μεταβεί από τη Σύρο στην Πάτμο και από την Πάτμο στους Αρκιούς, προκειμένου όχι μόνο να χορέψει εθνικούς χορούς, αλλά και να παρελάσει με σημαιοφόρο τον δεκάχρονο Χρήστο και τη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών δασκάλα του.

«Επτά κορίτσια και τρία αγόρια συν δύο συνοδοί θα αναχωρήσουν την Παρασκευή, γιατί, λόγω των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, το ταξίδι θα γίνει τετραήμερο» λέει στη «δημοκρατία» η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Λόγος των Κυκλάδων» και γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου Λίτσα Χαραλάμπους, και συνεχίζει:

«Η ιδέα ανήκει στην πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου Χριστίνα Λιγοψυχάκη, η οποία εμπνεύστηκε το εγχείρημα αυτό με αφορμή την εικόνα του μικρού Χρήστου να παρελαύνει την 28η Οκτωβρίου μόνος του στο νησί. Ηταν ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, γιατί είναι μεγάλη απόσταση το ταξίδι Σύρος – Πάτμος – Αρκιοί και τα έξοδα είναι αρκετά. Η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου να μεταβεί στους Αρκιούς βρήκε άμεση στήριξη από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία, ως αρωγός, θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης της 12μελούς ομάδας του» εξηγεί η Λίτσα Χαραλάμπους.

Τα παιδιά, φορώντας παραδοσιακές στολές και με το χαμόγελο στα χείλη, θα γίνουν παραστάτες του Χρήστου και θα εισπράξουν το θερμό χειροκρότημα των λιγοστών κατοίκων του νησιού γι’ αυτή την ξεχωριστή στιγμή. Ετσι, το νησί των 50 κατοίκων του ανατολικού Αιγαίου τη Δευτέρα 25 Μαρτίου ενώνεται με τις Κυκλάδες. Ως συνδετικός κρίκος, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου θα ταξιδέψει από τον έναν νομό στον άλλον, διαιωνίζοντας το μήνυμα της εθνικής επετείου, που δεν είναι άλλο από μήνυμα εμψύχωσης, στήριξης, συμπαράστασης, αντίστασης, ενθάρρυνσης και πολιτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου είναι το πρώτο παράρτημα που δημιουργήθηκε εκτός Αθηνών. Μάλιστα, πριν από τέσσερα χρόνια, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων, έγινε το Παγκόσμιο Συνέδριο Λυκείων Ελληνίδων, και για τρεις ημέρες η καρδιά της παράδοσης και του πολιτισμού χτυπούσε στο νησί.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα