Οι πολίτες δεν βλέπουν να πιάνουν τόπο οι φόροι τους

Σε επίπεδο παροχών δεν παίρνουν όσα θα έπρεπε με βάση τις πληρωμές τους, σύμφωνα με στοιχεία έκθεσης του ΟΟΣΑΟκτώ στους 10 Ελληνες θεωρούν ότι οι υπέρογκοι φόροι που πληρώνουν «δεν πιάνουν τόπο»!

Η διαπίστωση αυτή αναδεικνύεται ανάγλυφα σε έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα μάτια των Ελλήνων φορολογουμένων η κρατική μηχανή και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ουσιαστικά απαξιωμένες και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στις προσδοκίες τους από το ύψος των φόρων που καταβάλλουν προκειμένου να τις συντηρήσουν.

Πρόκειται για την έρευνα «Κίνδυνοι που έχουν σημασία» («Risks that matter 2018»), στην οποία καταγράφονται οι απόψεις των πολιτών από 21 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.

Από τα στοιχεία της έρευνας για την Ελλάδα προκύπτουν τα εξής:

• Το 82,1% των Ελλήνων θεωρεί ότι για το ύψος των φόρων που πληρώνει δεν λαμβάνει δημόσιες υπηρεσίες που να το ικανοποιούν. Συγκεκριμένα, το 82,1% δηλώνει ότι δεν λαμβάνει ένα δίκαιο μερίδιο δημόσιων ωφελημάτων, με δεδομένους τους φόρους και τις εισφορές που πληρώνει. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ όπου έγινε η έρευνα είναι 58,5%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα. Η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» αρνητικών απόψεων των πολιτών της για τις δημόσιες υπηρεσίες που λαμβάνουν και βρίσκεται σε χειρότερη θέση από χώρες όπως το Μεξικό, η Πολωνία, η Χιλή και η Εσθονία.

• Το 77,8% των Ελλήνων θεωρεί ότι λαμβάνουν τα κοινωνικά ωφελήματα πολίτες οι οποίοι δεν τα δικαιούνται, κάνοντας έτσι μια σαφέστατη κριτική στη στόχευση και την ποιότητα της κοινωνικής πολιτικής στην Ελλάδα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 66,6%. Σε αυτό το πεδίο προφανώς οι πολίτες αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα της παραοικονομίας, το οποίο στρεβλώνει την κοινωνική πολιτική, αφού εμφανίζονται να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κλάδοι στους οποίους ενδημεί η φοροδιαφυγή.

• Το 70% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν το λαμβάνει υπόψη όταν σχεδιάζει τα κοινωνικά ωφελήματα. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 61,1%.

• Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (79,4%, στη δεύτερη θέση της κατάταξης μετά την Πορτογαλία) παρουσιάζεται στους πολίτες οι οποίοι τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των πλουσίων, προκειμένου να στηριχθούν οι φτωχοί. Ο μέσος όρος στις 21 χώρες του ΟΟΣΑ είναι 67,8%.

Σε γενικές γραμμές, η έρευνα του ΟΟΣΑ δείχνει ότι στην πλειονότητά τους οι πολίτες των χωρών που ρωτήθηκαν εμφανίζονται δυσαρεστημένοι για τις δημόσιες υπηρεσίες και τα κοινωνικά ωφελήματα που τους παρέχονται. Θεωρούν ότι είναι ανεπαρκή, αλλά και πως είναι δύσκολο να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα