ΟΗΕ: Μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή του Ρ. Κάρατζιτς!

Στην πρώτη δίκη για τη Σρεμπρένιτσα του είχε επιβληθεί 40ετής φυλάκισηΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σε ισόβια αύξησε τελικά χθες το Εφετείο του ΟΗΕ την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε πρωτοδίκως επιβληθεί στον Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, με το σκεπτικό ότι η αρχική ποινή που προέβλεπε φυλάκιση 40 ετών ήταν υπερβολικά επιεικής, μια και το δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία.

Με τον κατηγορούμενο να ακούει, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, «απαθής την ανάγνωση της ετυμηγορίας», αμέσως μετά ο δικαστής Βαγκν Γένσεν σημείωνε ότι στην πρωτόδικη απόφασή τους οι δικαστές «είχαν υποτιμήσει την ακραία σοβαρότητα της ευθύνης του Κάρατζιτς στα χειρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» στη διάρκεια της σύγκρουσης στη Βοσνία, ενώ υπογράμμισε «την έκταση και τη συστηματική ωμότητα» των εγκλημάτων αυτών. Ο 73χρονος σήμερα Κάρατζιτς, που μετά τη δίκη του σε πρώτο βαθμό χαρακτήρισε «θηριώδη» την καταδίκη του, φαινόταν σε τέτοιον βαθμό πεπεισμένος για την αθωότητά του, ώστε είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες του, πιστεύοντας ότι θα αναχωρήσει ως ελεύθερος άνθρωπος!

Στη Σρεμπρένιτσα οι χήρες παρακολούθησαν τη μακρά ανάγνωση της δευτεροβάθμιας ετυμηγορίας για τον Κάρατζιτς από το μνημείο της γενοκτονίας, σε απόσταση μερικών μέτρων από τους περίπου 8.000 τάφους των δικών τους ανθρώπων που εκτελέστηκαν στην πόλη το 1995.

Με χειροκροτήματα

Οταν ανακοινώθηκε η ποινή των ισοβίων, άρχισαν να χειροκροτούν και να προσεύχονται. Εντούτοις, η καταδίκη του Κάρατζιτς δεν μοιάζει πως είναι πιθανό να πείσει τους περισσότερους ορθόδοξους Σέρβους, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών της Βοσνίας. Αλλωστε ο Κάρατζιτς για πολλούς παραμένει «ήρωας».

Ανάλογη άποψη έχει και ο εκ των τριών συμπροέδρων της Βοσνίας, ο Μίλοραντ Ντόντικ, που δήλωσε πεπεισμένος πως ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων στη χώρα ουδέποτε αποφάσισε να επιτεθεί σε αμάχους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα