ΕΣΕΕ: Ισχύει το κυριακάτικο απαγορευτικό για τα μαγαζιά

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, με τις όποιες εξαιρέσεις να αφορούν μόνο λόγους αυστηρού δημόσιου συμφέροντος και να απαιτούν απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης

Αυτό προκύπτει από την απόφαση του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει την προσφυγή του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen, με την οποία ζητούσε να λειτουργούν τις Κυριακές τα καταστήματά του.

Οπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία απελευθέρωση της λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων κατά τις Κυριακές ούτε τα κάθε μορφής καταστήματα μπορούν να λειτουργούν την ημέρα αυτή α λα καρτ. «Το αντίθετο, μάλιστα.

Το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 παραμένει σε πλήρη ισχύ και η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα, παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται στις επιχειρήσεις να λειτουργούν τις Κυριακές κατά το δοκούν και στο πλαίσιο της επιχειρηματικής πολιτικής τους» σημείωσε ο κ. Καρανίκας.

Υπογράμμισε ότι η σημαντική αυτή απόφαση δικαιώνει την ΕΣΕΕ, που όλα τα τελευταία χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια μαζικού ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές, προστατεύοντας τα συμφέροντα του μικρομεσαίου εμπορίου και της αγοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η εταιρία McArthurGlen και ακόμα μία εταιρία που διατηρεί κατάστημα στο εκπτωτικό χωριό του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, στη θέση Γυαλός, ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών να μην εντάξουν τα εν λόγω εμπορικά καταστήματα στην κατηγορία εκείνη που επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους.