Οι πρώτοι Ελληνες που πήγαν στην Ευρωβουλή

Εκλέχτηκαν τον Οκτώβριο του 1981 και η θητεία τους κράτησε περί τα δυόμισι χρόνια

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Οι πρώτες ευρωεκλογές διεξήχθησαν στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 1981, λίγους μήνες μετά την προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Η Ελλάδα είχε γίνει το ενδέκατο μέλος της Κοινότητας την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους, επομένως, επειδή οι ευρωεκλογές σε ολόκληρη την Ευρώπη είχαν προηγηθεί το 1979 και η χώρα δεν μπορούσε να μην εκπροσωπείται, στο μεσοδιάστημα και μέχρι να γίνουν ευρωεκλογές στην Ελλάδα διορίστηκαν «προσωρινοί» ευρωβουλευτές.

Αυτοί είχαν προέλθει από το ελληνικό Κοινοβούλιο και κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων. Οι πρώτοι αιρετοί Ελληνες ευρωβουλευτές εκλέχθηκαν λοιπόν τον Οκτώβριο και η θητεία τους κράτησε περί τα δυόμισι χρόνια, εφόσον το 1984 έγιναν νέες ευρωεκλογές, αυτή τη φορά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η κάλπη του ‘81 ήταν διπλή, καθώς διεξήχθησαν παράλληλα και εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε πρώτο με εκλογή 10 ευρωβουλευτών, δεύτερο κόμμα ανεδείχθη η Νέα Δημοκρατία με 8 ευρωβουλευτές ενώ ακολουθούσε στην τρίτη θέση το ΚΚΕ με 3 ευρωβουλευτές και έπειτα το ΚΚΕ Εσωτερικού, το ΚΟΔΗΣΟ και το Κόμμα Προοδευτικών με εκλογή ενός ευρωβουλευτή έκαστο.

Οσοι κατάφεραν να εκλεγούν κέρδισαν τη θέση τους στην ευρωπαϊκή Ιστορία της Ελλάδας. Ηταν οι πρώτοι αιρετοί που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ευρώπη, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Ανάμεσα σε όσους κέρδισαν τη μάχη των εκλογών και μετακόμισαν στις Βρυξέλλες ήταν από το ΠΑΣΟΚ οι Σπύρος Πλασκοβίτης, Νικόλαος Βγενόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου, από τη Ν.Δ. οι Κωνσταντίνος Καλλίας, Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης και Κωνσταντίνος Γόντικας, ο Αλέκος Αλαβάνος του ΚΚΕ και ο Λεωνίδας Κύρκος από το ΚΚΕ Εσωτερικού.

Οι παραπάνω έγιναν δεκτοί με θέρμη από το Ευρωκοινοβούλιο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ένα από τα πρώτα ζητήματα που έβαλαν στην ατζέντα οι ευρωβουλευτές μας ήταν το Κυπριακό. Από τότε έχουν περάσει 38 ολόκληρα χρόνια…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα