Μάταιος κόπος, κ. προεδρε

Οι παρεμβάσεις Σημίτη και η χαμένη απήχησή τουςΑπό τον
Μανώλη Κοττάκη

Ας αρχίσουμε με τα θετικά: Ο Κώστας Σημίτης είναι αναγνώστης μας. Μόνο το γεγονός ότι ενέταξε στην ομιλία που εκφώνησε στη Θεσσαλονίκη την αποκάλυψή μας ότι τα επιδόματα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν χιλιάδες πολίτες στο να ζουν κάτω από τα ραντάρ της Εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να τα εισπράττουν εσαεί, μας αρκεί για να βεβαιωθούμε περί αυτού. Ως έναν βαθμό, μάλιστα, διασκεδάσαμε με την αμηχανία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν στα επιχειρήματά μας, των οποίων έκανε χρήση ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του. Τους φαινόταν παράξενο πως η επιδοματική πολιτική δημιουργεί έθος και πλήττει το δημόσιο ταμείο. Πού να καταλάβουν οι φωστήρες της Αριστεράς ότι χιλιάδες πολίτες αποκρύπτουν εισοδήματα από την Εφορία και ένσημα από τα Ταμεία για να απολαμβάνουν ακόπως τα ευεργετήματα του… σοσιαλισμού. Αρα, τα επιδόματα απειλούν τα πλεονάσματα και τις συντάξεις. Κατά τούτο ευχαριστούμε τον πρώην πρωθυπουργό.

Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι κατά τα λοιπά η παρέμβαση του κ. Σημίτη ήταν εκτός πλαισίου. Μπαγιάτικη. Περιορισμένης εμβέλειας. Καιρό τώρα ο κύκλος Σημίτη ερωτοτροπεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παρέα του στο πανεπιστήμιο (Μουζέλης, Λιάκος, Βέλτσος, Αλιβιζάτος, αν και ανακάλεσε) τάσσεται υπέρ της μετεξέλιξής του σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στενοί συνεργάτες του, όπως η Μυρσίνη Ζορμπά, υπουργοποιήθηκαν. Εκδηλώσεις με θέμα τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών οργανώθηκαν από τον κύκλο του. Σε καμία χρονική στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός δεν απέτρεψε τους δικούς του να στηρίζουν τον Τσίπρα.

Ούτε τους αποδοκίμασε. Ούτε, βεβαίως, καταδίκασε τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν από την κύρωσή της από το Κοινοβούλιο. Ηταν ο μόνος πρώην πρωθυπουργός ο οποίος δεν τοποθετήθηκε. Καραμανλής και Παπανδρέου μίλησαν. Πόσο πειστικός μπορεί να είναι, λοιπόν, σήμερα κατόπιν εορτής ο κ. Σημίτης, όταν εκφωνεί μια last year πολιτική ομιλία για να μας αποκαλύψει ότι δεν θεωρεί τις Πρέσπες… ικανοποιητικές; Τώρα το θυμήθηκε; Τώρα που η συμφωνία παράγει ήδη συνέπειες; Ωραίος! Δεν θα μπω, βεβαίως, στον πειρασμό να κάνω εκτεταμένες αναφορές στο γεγονός ότι επί των ημερών της πρωθυπουργίας του ο κ. Σημίτης είχε δεχθεί συμβιβασμό με το όνομα «Μακεδονία – Σκόπια»· τα λέει όλα στο βιβλίο του ο ειδικός μεσολαβητής μας στον ΟΗΕ Χρήστος Ζαχαράκις. Ούτε θα επαναλάβω τους εναντίον του υπαινιγμούς Κοτζιά για την πολιτική παράδοσης του ονόματος, ο οποίος Κοτζιάς, όμως, δεν τον κατονόμασε επειδή του έχει υποχρέωση από τα χρόνια των σπουδών του στη Γερμανία. Είναι γνωστά αυτά, δεν έχει νόημα να τα επαναλαμβάνουμε, οι Ελληνες δεν είναι ανόητοι.

Αλλά η παρέμβαση Σημίτη είναι εκτός πλαισίου για ακόμη έναν λόγο: Κάθε φορά που ο πρώην πρωθυπουργός μιλά ή γράφει ένα άρθρο αυτομάτως θυμίζει στους Ελληνες για ποια θέματα δεν έχει μιλήσει ποτέ. Αντέδρασε καθόλου στις λίαν πρόσφατες αποκαλύψεις του στενού συνεργάτη του Τσουκάτου για τη βία και τη νοθεία των εκλογών του 2000, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν με 16 δισ. δραχμές από τη διαπλοκή; Ρωτώ. Εχει πει ποτέ δημοσίως λέξη για τους διεφθαρμένους υπουργούς του, που κάνουν καριέρα στη φυλακή και στην ανυποληψία; Ούτε. Τι τα θέλει λοιπόν; Εκτίθεται! Σε εμάς που μελετούμε τις παρεμβάσεις του είναι σαφές: Ο κ. Σημίτης τοποθετείται θετικά ή αρνητικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. με διακυμάνσεις, αναλόγως των εξελίξεων υποθέσεων που τον ενδιαφέρουν. Σήμερα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, προ μηνός επιτέθηκε κομψά στη Νέα Δημοκρατία. Οποία αξιοπιστία. «Σβούρας»!

Τελευταίο, αλλά όχι έλασσον. Σέβομαι κάθε πολιτικό που εξέλεξε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του πρωθυπουργό. Ωστόσο, παρατηρώντας την απήχηση που έχει κάθε πανικόβλητη παρέμβαση του κ. Σημίτη, είμαι υποχρεωμένος να ρωτήσω ρητορικά: Και τι νόημα έχει πια; Η επιρροή αυτού του ρεύματος μετρήθηκε επανειλημμένως, ακόμη και στις εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛ.: Είναι πλειοψηφία στα μέσα ενημέρωσης και οικτρή μειοψηφία στον λαό και στο κόμμα του. Του κ. Σημίτη, επίσης. Ποιος ασχολείται; Ουδείς. Ξέβαψε η μπογιά. Κατά συνέπεια, μάταιος κόπος, κύριε πρόεδρε. Δεν ακούγεστε. Εκτός και αν μιλάτε επειδή ανησυχείτε για κάτι. Τότε αλλάζει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα