Σοκ! Θέλουν (μόνο) για έξι μήνες τον νέο νόμο Κατσέλη

Εφιαλτικές αξιώσεις των δανειστών ώστε το καινούργιο πλαίσιο να αποδειχθεί στην πράξη δώρο άδωρο για τους δικαιούχουςAντιμέτωπη με νέες παράλογες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών βρίσκεται η κυβέρνηση στο μέτωπο των νέων ρυθμίσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Μετά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση με αστείες δικαιολογίες, στο τραπέζι βρίσκεται τώρα η εφιαλτική αξίωση το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη να ισχύσει μόλις για έξι μήνες, ώστε ακόμη και αν οι δανειστές συγκατατεθούν στα όρια που προτείνει η Ελλάδα, οι ευνοϊκές διατάξεις να αποδειχθούν στην πράξη δώρο άδωρο για τους δικαιούχους και… όποιος προλάβει πρόλαβε.

Στην ατμόσφαιρα αυτή, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει ίσως και σήμερα στην κατάθεση των δικών της προτάσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. 

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες ξεκαθάριζαν χθες ότι εναπόκειται στην πολιτική ευχέρεια της χώρας, μετά την έξοδο από τα προγράμματα, να νομοθετήσει τις προτάσεις που προκρίνει στη βάση της συμφωνίας κυβέρνησης – ΤτΕ – τραπεζών. 

«Θεωρούμε ότι σε ένα μεγάλο σημείο ακούμε τις απόψεις των θεσμών, αλλά συγχρόνως διατηρούμε τη διακριτική μας ικανότητα να διαφωνήσουμε σε ένα, δύο, τρία σημεία, αν θεωρούμε ότι εμείς έχουμε καλύτερες προτάσεις» υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αφετέρου, όμως, άφηναν ανοικτό το παράθυρο το υπό κατάθεση στη Βουλή σχέδιο να υποστεί περαιτέρω βελτιώσεις και τροποποιήσεις προκειμένου το Eurogroup της 5ης Απριλίου να καταλήξει σε κοινό τόπο και να εγκριθεί συνακόλουθα η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Παρά τα τελεσίγραφα του Ντέκλαν Κοστέλο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα υπάρξει αίσια έκβαση, ποντάροντας άλλωστε στη συμφωνία της με τους τραπεζίτες. 

Υψηλόβαθμη πηγή, μάλιστα, συνιστούσε στους συνομιλητές της πριν από λίγες ημέρες: «Μη βιάζεστε. Και μην ανησυχείτε. Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»… Πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές ακόμη και σήμερα, γεγονός που είναι πιθανό να μεταθέσει για τη Δευτέρα την κατάθεση στη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου.

Οι δανειστές, πάντως, στον βαθμό που αυτό έχει τη σημασία του, δεν φαίνεται να αιφνιδιάστηκαν από τις διαρροές του Μαξίμου περί «μονομερούς» νομοθετικής πρωτοβουλίας. 

Το Μαξίμου, από την πλευρά του, αντιπαρέρχεται τις προειδοποιητικές βολές Ευρωπαίων αξιωματούχων για παρενέργειες, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν «πάγωμα» της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Το οικονομικό επιτελείο προτάσσει τα εξής επιχειρήματα:

α) Η συμφωνία καταρτίστηκε σε συμφωνία με τις τέσσερις σημαντικές τράπεζες.

β) Εχει επιπλέον την έγκριση της ΤτΕ, η οποία έχει κοστολογήσει τα μέτρα.

γ) Οι όποιες καθυστερήσεις, αντίθετα από όσα λένε οι δανειστές, θα επιβαρύνουν την απομείωση του μεγάλου όγκου των «κόκκινων» δανείων, όπου τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα