Αδιαφορία και ολιγωρία «έπνιξαν» τη Μάνδρα

Ενώ είχαν εγκριθεί αντιπλημμυρικά έργα, περιφέρεια και δήμοι δεν τα υλοποίησανΤην εγκληματική… απραξία των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που είχαν ως αποτέλεσμα οι δρόμοι της Μάνδρας να μετατραπούν τον Νοέμβριο του 2017 σε φονικό ποτάμι, που παρέσυρε στο διάβα του 25 ανθρώπινες ζωές, περιγράφουν στη διάταξη των 66 σελίδων που συνέταξαν οι εισαγγελικές Αρχές.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία διενέργησε την προκαταρκτική έρευνα προχωρώντας στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος της Ρένας Δούρου καθώς και ακόμη οκτώ προσώπων από την Περιφέρεια, τα αρμόδια δημαρχεία και τα δασαρχεία της περιοχής, προκύπτει ότι δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μολονότι υπήρχαν μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και το… κατεπείγον της εκτέλεσής τους, καθώς είχαν προηγηθεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015.

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, «κρίσιμοι παράγοντες που συνέβαλαν στην τεράστια καταστροφή ήταν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων, η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων (είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού – συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες), αλλά και η πλήρης ανυπαρξία μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και η έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας».

Δεν φταίει η θεομηνία

Μάλιστα, η εισαγγελέας υπογραμμίζει ότι «η άποψη του χαρακτηρισμού του φαινομένου ως θεομηνία δεν δικαιολογεί κατ’ ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων» και προσθέτει ότι η ολοκλήρωση τέτοιων έργων «θα επιδρούσε αποτελεσματικά στην πρόληψη και την προστασία της πόλεως της Μάνδρας από την πλημμύρα». Αναφέρεται δε εκτενώς στην καθυστέρηση που προέκυψε στη δημοπράτηση των σχετικών εργασιών με υπαιτιότητα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και καταγράφει το τριετές… γαϊτανάκι ασυνεννοησίας μεταξύ της Περιφέρειας και των δασαρχείων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, τα πλημμυρικά ύδατα που είχαν περιοριστεί εντός της κοίτης του χειμάρρου Σούρες κατά τη ροή τους συνάντησαν αυθαίρετες κατασκευές ακόμη και… δημοτικές, με συνέπεια να εκτραπούν και να κατακλύσουν την περιοχή βόρεια – βορειοανατολικά της Μάνδρας.

Αναφερόμενη στον Δήμο Μάνδρας σημειώνει ότι «με διαχρόνιες επιχώσεις μειώθηκε το εύρος της κοίτης του ρέματος Σούρες που διέρχεται από αμαξοστάσιο και με την ανάσχεση των υδάτων που αυτή προκάλεσε, συνέβαλε στην υπερχείλιση των υδάτων και την κατάκλυση των παραρεμάτιων περιοχών».
Την ίδια ώρα, ενδεικτικό της απραξίας των αρμοδίων είναι ότι η σύνταξη εκθέσεως αυτοψίας των περισσότερων κατασκευών κατά μήκος των ρεμάτων πραγματοποιήθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης Ελευσίνας σε χρόνο μεταγενέστερο του πλημμυρικού φαινομένου στις 15/11/2017.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα