Μυτιληναίος: Το κράτος παρακωλύει τις επενδύσεις και στραγγαλίζει τη βιομηχανία

Η βιομηχανία οφείλει αλλά και επιθυμεί να συμβάλει στον σχεδιασμό ακόμα μιας σημαντικότατης μεταρρύθμισης...

...αυτής της ενιαίας βιομηχανικής πολιτικής, είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας Στέργιος Πιτσιόρλας, με θέμα «Ελληνική Βιομηχανία και τρέχουσες εξελίξεις στην Ε.Ε.».

Ο Ευάγγελος Mυτιληναίoς τόνισε ότι οι θεσμοί στην Ελλάδα υπολειτουργούν ή -σε ορισμένες περιπτώσεις- παρακωλύουν τις επενδύσεις με πράξεις και παραλείψεις, ενώ μονοπωλιακές πρακτικές στραγγαλίζουν τη βιομηχανία.

Εφερε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία για τον τομέα του ενεργειακού κόστους που ανέλαβε ο κ. Πιτσιόρλας, που τόλμησε να προχωρήσει σε μια γενναία πρωτοβουλία για να βοηθήσει εντός και εκτός Ελλάδος την ενεργοβόρα βιομηχανία μας, όμως έχει πέσει σε τοίχο! Τόνισε επίσης την ανάγκη να απενεχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και είπε με παραστατικό τρόπο, απευθυνόμενος προς τα στελέχη της κυβέρνησης και τους δημόσιους λειτουργούς: «Δεν υπάρχουν πια βιομήχανοι. Βλέπετε κανένα βιομήχανο σε lifestyle περιοδικό; Ούτε κατά διάνοια. Γιατί το κοινωνικό μοντέλο άλλαξε. Η εικόνα του ευτραφούς βιομηχάνου με το πούρο και το παπιγιόν δεν υπάρχει πια».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραγωγής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βιοχάλκο Μιχάλης Στασινόπουλος υποστήριξε χθες: «Η Ελλάδα δείχνει αδυναμία να κάνει βήματα που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και επιτρέπουν την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη, δημιουργώντας αβεβαιότητα για την εθνική προοπτική».