Ανύπαρκτη (!) η εκπαίδευση στα «μοιραία» 737 MAX 8

Παραγγελία 49 αεροσκαφών ίδιου τύπου της Boeing ακυρώθηκεΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα

Σάλο προκαλούν από χθες δύο νέες αποκαλύψεις σχετικά με τα μοιραία Boeing 737 Max που κατέπεσαν σε Ινδονησία και Αιθιοπία, λίγα μόλις λεπτά μετά την απογείωσή τους, καθώς τα δύο αεροσκάφη δεν ήταν εφοδιασμένα με δύο στοιχεία ασφαλείας, τα οποία -αν και είχαν αμελητέο κόστος- είχαν θεωρηθεί προαιρετικά από τον κατασκευαστή και έπρεπε να αγοραστούν χωριστά.

Εξίσου σοβαρή είναι η καταγγελία ότι οι πιλότοι που πετούν τα νέα 737 MAX 8 είναι πρώην πιλότοι των παλαιότερων 737, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν στο νέο αεροσκάφος μέσω ενός σύντομου (διάρκειας από 56 λεπτά έως 3 ώρες) διαδικτυακού μαθήματος!

Ο Neil Hansford, σύμβουλος Αεροπορικής Ασφάλειας στην Αυστραλία, καταδίκασε σε δηλώσεις του τόσο την Boeing όσο και την FAA, τονίζοντας ότι παρά τις ομοιότητες του 737 Max 8 με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρίας, οι ρυθμιστικές Αρχές θα έπρεπε να απαιτήσουν εκπαίδευση των πιλότων, με τουλάχιστον 20 ώρες σε προσομοιωτή, ώστε να αποκτήσουν επάρκεια στο νέο αεροσκάφος. Το 737 Max αποτελεί την εξελιγμένη τεχνολογικά έκδοση του αεροσκάφους Boeing 737 – το τελευταίο μάλιστα θεωρείται από τα πιο επιτυχημένα εμπορικά αεροσκάφη όλων των εποχών.

Ομως, είναι χαρακτηριστικό ότι στο online μάθημα δεν γινόταν καμία αναφορά στο σύστημα αποτροπής της απώλειας στήριξης του αεροσκάφους MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών και φωτογραφίζεται ως ένοχο και για τα δύο δυστυχήματα! Στον απόηχο των αποκαλύψεων, χθες η εθνική αεροπορική εταιρία της Ινδονησίας Garuda ανακοίνωσε την ακύρωση μιας παραγγελίας 49 επιβατικών αεροσκαφών 737 MAX 8 της Boeing. Πρόκειται για την πρώτη επιβεβαιωμένη ακύρωση σύμβασης αυτού του είδους με τον αμερικανικό κολοσσό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα