Οταν οι βουλευτές μας φορούσαν φουστανέλα

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αγωνιστών που επέμεναν στην εθνική ενδυμασίαΑπό την
Κατερίνα Κανάκη

Κι όμως, υπήρξαν εποχές που η Βουλή γέμιζε από περήφανους φουστανελοφόρους βουλευτές που αρνούνταν να ακολουθήσουν τη μόδα της εποχής και να φορέσουν φράγκικα, δηλαδή παντελόνι! Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 συγκλήθηκαν οι λεγόμενες Εθνοσυνελεύσεις, που ήταν πρόδρομοι της σημερινής Βουλής, στις οποίες συνέρχονταν οι πολιτικές και οι στρατιωτικές ηγεσίες του Αγώνα. Σε αυτές τις Εθνοσυνελεύσεις γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος και ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, η Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος.

Οι πληρεξούσιοι, οι σημερινοί βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους ανήκε και πληθώρα Αγωνιστών του ’21, φορούσαν, φυσικά, την παραδοσιακή φουστανέλα. Ακόμη όμως και μετά τα πρώτα χρόνια της εθνικής ανεξαρτησίας και μετά την Επανάσταση του 1843, η οποία οδήγησε τον Οθωνα στην παροχή Συντάγματος, και επομένως την εθνική αντιπροσωπία να συνεδριάσει πρώτη φορά κανονικά, πολλοί βουλευτές αρνήθηκαν να φορέσουν… παντελόνια.

Για την ακρίβεια, οι φουστανελοφόροι βουλευτές εξακολούθησαν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον για δεκαετίες μετά την Επανάσταση. Αλλωστε η φουστανέλα φοριόταν συστηματικά στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οπότε σταδιακά αντικαταστάθηκε για λόγους μόδας από «τα φράγκικα», αυτό δηλαδή που σήμερα αποκαλούμε παντελόνι και σακάκι. Ετσι, αρκετοί ήταν οι βουλευτές που θέλησαν να αποχωριστούν την εθνική μας ενδυμασία. Χαρακτηριστικότερος όλων είναι σαφώς ο Αλέξιος Στριφτόμπολας, ένας από τους τελευταίους φουστανελοφόρους πολιτικούς, ο οποίος φορούσε την πολύπτυχη λευκή φούστα για όλη του τη ζωή, αρνούμενος να φορέσει φράγκικα.

Φουστανέλα φορούσε και ο Ιωάννης Κότταρης από τη Δωρίδα, που έμεινε στην Ιστορία για τις ομιλίες του στη Βουλή, στις οποίες χρησιμοποιούσε την τοπική διάλεκτο, ενώ ήταν και ιδιαιτέρως ευθύς, για να μην πούμε και απότομος. Είχαμε μάλιστα και φουστανελοφόρους προέδρους της Βουλής, με τον Δημήτριο Χατζίσκο, που είχε εκλεγεί στο αξίωμα το 1871, να ξεχωρίζει. Με την αυγή του 20ού αιώνα πάντως οι βουλευτές μας, καλώς ή κακώς, συμμορφώθηκαν με τα δυτικά ήθη και αντικατέστησαν τη φουστανέλα με… κοστούμι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα