Εξι βήματα για τη δήλωση της περιουσίας στο Κτηματολόγιο

Χρηστικός οδηγός για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν. Τα απαραίτητα έγγραφα και η ολοκλήρωση της διαδικασίαςAπό τον 
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Ανθρωποι κάθε ηλικίας προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία κτηματογράφησης για να ενημερωθούν γύρω από τη διαδικασία. «Πού υποβάλλω δήλωση;», «Ποια έγγραφα πρέπει να προσκομίσω;», «Πώς θα εντοπίσω το ακίνητό μου;», «Πόσο θα μου κοστίσει;», «Πότε λήγουν οι προθεσμίες;». Οι απορίες αυτές στριφογυρίζουν στο μυαλό των πολιτών, η πλειονότητα των οποίων δεν έχει πάρει ακόμα ζεστά την υπόθεση Κτηματολόγιο.

Είναι όμως κάτι που πρέπει να κάνουν, καθώς όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τα ακίνητά τους κινδυνεύουν να τα χάσουν. Οσα ακίνητα δεν δηλωθούν θα χαρακτηριστούν «αγνώστου ιδιοκτήτη» και σε βάθος επταετίας θα περάσουν στα χέρια του Δημοσίου. Τις απορίες αυτές επιχειρεί να λύσει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», παρουσιάζοντας τα έξι βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες για να δηλώσουν την περιουσία τους.

■ Βήμα 1ο
Η αναζήτηση των εγγράφων. Η δήλωση θα πρέπει να συνοδεύεται από μια σειρά δικαιολογητικών, τα οποία είναι καλό να συγκεντρώσετε πριν την υποβάλετε. Στο συμπληρωμένο έντυπο της δήλωσης θα πρέπει να επισυναφθούν απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια), όπως επίσης απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου. Θα χρειαστεί επίσης οι ιδιοκτήτες να επιδείξουν έγγραφο από το οποίο να προκύπτει το ΑΦΜ του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό Εφορίας, λογαριασμός ΔΕΗ κ.λπ.). Εάν δεν υπάρχει πράξη αποδοχής κληρονομιάς, οι ιδιοκτήτες πρέπει να ενημερωθούν από τα γραφεία κτηματογράφησης (ωστόσο μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση κτηματογράφησης). Σε περίπτωση χρησικτησίας χωρίς δικαστική απόφαση είναι απαραίτητο το Ε9 και ακόμη ένα έγγραφο που την αποδεικνύει (π.χ. μισθωτήριο ή πράξη αναγνώρισης ορίων).

■ Βήμα 2ο
Ο εντοπισμός του ακινήτου. Μέσω της ειδικής εφαρμογής (Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτοχαρτών) της Ελληνικό Κτηματολόγιο ο πολίτης μπορεί να σχεδιάσει τα όρια του οικοπέδου, να μετρήσει διαστάσεις και εμβαδόν, να εκτυπώσει την εικόνα και να την υποβάλει μαζί με τη δήλωση. Αν δεν έχει τη δυνατότητα να το εντοπίσει στον υπολογιστή του σπιτιού του, μπορεί να προσέλθει στο γραφείο κτηματογράφησης και να ζητήσει τη βοήθεια του προσωπικού του. Επίσης, με οποιαδήποτε μετρητική μέθοδο, ακόμα και μικρότερης ακρίβειας, όπως είναι η μέτρηση ενός απλού GPS χειρός, μπορεί ο πολίτης ακόμα και μόνος του να εντοπίσει σε ένα πρώτο επίπεδο τη θέση του ακινήτου.

■ Βήμα 3ο
Επισύναψη τοπογραφικού. Είναι υποχρεωτική σε τέσσερις περιπτώσεις: 1) όταν το αναφέρει το συμβόλαιο, 2) όταν γίνεται επίκληση χρησικτησίας σε αγροτεμάχιο / οικόπεδο, σε περίπτωση μη εμφανών ορίων στο υπόβαθρο του κτηματολογίου, 3) όταν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια (συνεπώς υπάρχει τοπογραφικό) και 4) όταν έχει ήδη συνταχθεί για οποιαδήποτε άλλη χρήση (π.χ. για αγοραπωλησία). Για όλες τις άλλες περιπτώσεις, εάν δεν υπάρχει τοπογραφικό διάγραμμα, παρέχεται δωρεάν από τον ιστότοπο www.ktimatologio.gr, μέσω της Υπηρεσίας Θέασης Ορθοφωτογραφιών.

■ Βήμα 4ο
Η υποβολή της δήλωσης. Αφού συγκεντρώσετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, προσέρχεστε στο γραφείο κτηματογράφησης της περιοχής σας και υποβάλλετε τη δήλωση. Αυτόματα υπολογίζεται το αναλογούν τέλος κτηματογράφησης κι εκδίδεται το έντυπο προσωρινής καταχώρισης δήλωσης και υπολογισμού τέλους. Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του Εθνικού Κτηματολογίου. Αν κάποιος επιλέξει την ηλεκτρονική υποβολή, βασική προϋπόθεση είναι να έχει λογαριασμό e-mail. Τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα είτε θα τα σαρώσει και θα τα στείλει ηλεκτρονικά είτε θα τα αποστείλει ταχυδρομικά στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης.

■ Βήμα 5ο
Πληρωμή του τέλους. Το πάγιο τέλος για κάθε δικαίωμα επί ακινήτου είναι 35 ευρώ και για τους βοηθητικούς χώρους 20 ευρώ. Το τέλος καταβάλλεται μαζί με τη δήλωση ιδιοκτησίας εφάπαξ ή σε άτοκες δόσεις με χρήση πιστωτικής κάρτας.

■ Βήμα 6ο
Ολοκλήρωση της δήλωσης. Οι συνεργαζόμενες τράπεζες, στις οποίες θα γίνει η πληρωμή του τέλους, θα χορηγήσουν στους πολίτες ένα παραστατικό πληρωμής. Το παραστατικό αυτό θα το προσκομίσουν στο γραφείο κτηματογράφησης και θα παραλάβουν το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία.

Οι προθεσμίες που ισχύουν ανά γεωγραφική περιοχή

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κτηματογράφηση σε 37 περιφερειακές ενότητες (νομοί) της χώρας. Οι πρώτες προθεσμίες εκπνέουν στις 29 Μαρτίου, αναμένεται όμως να δοθούν νέες παρατάσεις 45 ημερών. Αναλυτικά, οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις:
■ Εως τις 29 Μαρτίου σε δύο περιοχές της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας (Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης του Καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου Περαχώρας του Καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων).
■ Εως τις 5 Απριλίου στα νησιά Αγαθονήσι, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Λειψοί, Λέρος, Κάρπαθος, Κάσος, Νίσυρος, Μεγίστη, Τήλος και Χάλκη.
■ Εως τις 8 Απριλίου στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας.
■ Εως τις 10 Απριλίου στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
■ Εως τις 15 Απριλίου στις περιφερειακές ενότητες Ικαρίας, Σάμου, Χίου, Δράμας, Ξάνθης, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.
■ Εως τις 22 Απριλίου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας.
■ Εως τις 24 Απριλίου στις περιφερειακές ενότητες Αρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτικής Αττικής.
■ Εως τις 30 Απριλίου στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας.
■ Εως τις 3 Μαΐου στις περιφερειακές ενότητες Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Κορινθίας (υπόλοιπο), Αργολίδας και Αρκαδίας.
■ Εως τις 27 Μαΐου στις περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας, Βοιωτίας και Φωκίδας.
■ Εως τις 12 Ιουνίου στις περιφερειακές ενότητες Μαγνησίας και στις Σποράδες.

Σύμφωνα με την Ελληνικό Κτηματολόγιο, πολύ σύντομα θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Λέσβο, Λήμνο και σε όσα από τα νησιά της Αττικής δεν έχουν κτηματογραφηθεί, δηλαδή στον Πόρο, στην Υδρα, στις Σπέτσες, στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα