Θρασύτατη πρόκληση των Τούρκων

Παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλ. Τσίπρα • Δύο F4 της Αγκυρας τού ζήτησαν να απομακρυνθεί από τον «εναέριο χώρο τους», πάνω από το Αγαθονήσι!Θύμα της τουρκικής αποθράσυνσης στο Αιγαίο έπεσε ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς μαχητικά αεροσκάφη της γείτονος παρενόχλησαν χθες το στρατιωτικό ελικόπτερο Σινούκ στο οποίο επέβαινε, ενώ κατευθυνόταν στο Αγαθονήσι για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Το προκλητικό συμβάν συνιστά ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο. 

Διεκδικώντας… όσκαρ πρωτοτυπίας, μάλιστα, το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του προς τους λιγοστούς κατοίκους του νησιού. Οι προκλήσεις όμως δεν σταμάτησαν εκεί, αφού στη συνέχεια στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα αρνήθηκαν κάθε παρενόχληση και υποστήριξαν ότι οι πιλότοι τους ακολούθησαν την «τυπική διαδικασία», θεωρώντας ότι ο κ. Τσίπρας… παραβίασε τον δικό τους εναέριο χώρο. Αυτό ήταν άλλωστε το μήνυμα μέσω ασυρμάτου του Τούρκου πιλότου ενός εκ των δύο F4 τα οποία παρενόχλησαν τον Αλέξη Τσίπρα. «Να φύγετε από τον τουρκικό εναέριο χώρο» είπε ο Τούρκος χειριστής, απευθυνόμενος ουσιαστικά προς τον Ελληνα πρωθυπουργό. Τελικά τα δύο τουρκικά αναχαιτίστηκαν από δύο ελληνικά F-16, αλλά η ζημιά εν τω μεταξύ είχε γίνει. 

Ο κ. Τσίπρας μετά το τέλος της παρέλασης στο Αγαθονήσι, στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο, αναφέρθηκε στο πρωτοφανές περιστατικό. «Πριν από λίγο είχα την… τιμή να με υποδεχτούν κατά την άφιξή μου εδώ και κάποια μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας. Φαίνεται, ήθελαν να συμμετάσχουν στον εθνικό μας εορτασμό. Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε κάποιους χαμηλούς ελιγμούς μέχρις ότου τα ελληνικά μαχητικά, όπως πάντα γίνεται, να αναχαιτίσουν τις δυνάμεις που παραβίασαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο» είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια: «Πρέπει να ξέρουν ότι αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Χαλάνε κηροζίνη και βενζίνη τζάμπα. Πρώτον, γιατί εμείς θα είμαστε πάντα εκεί να υπερασπιστούμε την εθνική μας ακεραιότητα. Δεύτερον, γιατί ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο νησί της χώρας μας, στην πιο απομονωμένη και ακριτική γωνιά, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσει κολυμπώντας».

Η Ν.Δ. διά του Γιώργου Κουμουτσάκου καταδίκασε την απαράδεκτη τουρκική πρακτική, ασκώντας παράλληλα κριτική στον τρόπο που η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει την τουρκική προκλητικότητα. «Ελπίζουμε η κυβέρνηση να προβληματιστεί, επιτέλους, σοβαρά από τη συμπεριφορά αυτήν της Αγκυρας, ώστε να εγκαταλείψει τις επιφανειακές ερμηνείες και τον ερασιτεχνικό τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζει» τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος. Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε διάβημα και εντός της ημέρας θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

—-

Ερντογάν: «Τζαμί η Αγια-Σοφιά»

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, με κεντρικό προβοκάτορα τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο «σουλτάνος», παραμονή της εθνικής μας επετείου, προχώρησε σε ακόμη μία πρόκληση, προαναγγέλλοντας τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με πρόσχημα ότι οι τουρίστες και οι Τούρκοι δεν θα πληρώνουν εισιτήριο αν γίνει τέμενος. «Μπορεί να ονομάσουμε την Αγία Σοφία τζαμί, αντί για μουσείο, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να την επισκέπτονται χωρίς να πληρώνουν εισιτήριο» είπε, συνεχίζοντας το σερί των προκλήσεων κατά της Ελλάδας και πρόσθεσε πως «όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ (Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμανιγέ, έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου».

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών στη θέση του Ερντογάν στο θέμα που σαφώς έχει εσωτερική διάσταση, καθώς συνδέεται με τις δημοτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Μόλις την περασμένη Τρίτη είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αφού, όπως έλεγε, «Θα έχει κόστος (σ.σ.: η μετατροπή σε τέμενος) και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Αραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (σ.σ.: η Αγία Σοφία), σκέφτονται τι θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;» Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν μετά τη δολοφονική επίθεση σε τζαμί στη Νέα Ζηλανδία, σε ρόλο ηγέτη όλου του μουσουλμανικού κόσμου, είχε εξαπολύσει επίθεση στη Δύση λέγοντας: «Tην Ιστανμπούλ δεν θα μπορέσετε να την κάνετε ποτέ Κωνσταντινούπολη. Οποιος επιχειρήσει να μας απομακρύνει από εδώ θα φύγει με το φέρετρό του, όπως το κάναμε στο παρελθόν».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα