Οι Σέρβοι τίμησαν τον ήρωα Ριτσούδη

Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού είχε πει «όχι» στο ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό της χώραςΣτο πάνθεον των ηρώων, μαζί με όλους εκείνους τους ανθρώπους που με τη ζωή και το παράδειγμά τους έδειξαν το πνεύμα του Ελληνισμού, ανέβηκε ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Μαρίνος Ριτσούδης, ο οποίος το 1999 αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό της Σερβίας. Ετσι, κάθε χρόνο την 24η Μαρτίου, ημέρα που ξεκίνησαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον της Σερβίας, η γειτονική χώρα τιμά τον πλοίαρχο Ριτσούδη. 

Μάλιστα, πέρυσι το Πατριαρχείο Σερβίας τού απένειμε το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι. Με το μετάλλιο αυτό η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία παρασημοφορεί πνευματικά και κοσμικά άτομα για τη σημαντική συμβολή στην ελευθερία της θρησκείας και την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών γενικότερα.

«Μετά την έκτιση της ποινής του και μετά από όλους τους πειρασμούς, ο Ελληνας αξιωματικός είχε το θάρρος να πει “δεν είμαι ήρωας, ήρωας είναι ο σερβικός λαός”. Πραγματικά αυτός ο Ελληνας είναι γενναίος, σοφός και αληθινός χριστιανός. Δεν υπάρχουν αρκετά λόγια για να τον ευχαριστήσω γι’ αυτή την πράξη, έτσι αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε με το μετάλλιο του αγίου Κωνσταντίνου» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Σέρβος Πατριάρχης Ειρηναίος.

Ο βομβαρδισμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ διήρκεσε 78 ημέρες, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1999.

Η άρνηση

Τότε, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία, ο Μαρίνος Ριτσούδης διατάχθηκε να επιβιβαστεί στο αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής» προκειμένου να πλεύσει στην Αδριατική, στο πλαίσιο των νατοϊκών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Ο ίδιος αρνήθηκε να εκτελέσει τη διαταγή επικαλούμενος λόγους συνειδήσεως. Η άρνησή του αυτή ωστόσο είχε ως αποτέλεσμα να δικαστεί από το Ναυτοδικείο και στη συνέχεια να αποταχθεί από το Πολεμικό Ναυτικό. Από την πλευρά του, ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού ισχυρίστηκε ότι το έκανε επειδή «ο νόμος του Θεού είναι πάνω από όλα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα