Συναγερμός στα σύνορα!

Ο Στρατός σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη κατάληψη εδαφών από τους Τούρκους

Την ώρα της παρενόχλησης στο ελικόπτερο του Τσίπρα οι Εν. Δυνάμεις είχαν παραταχθεί για την αποτροπή εισβολής

Φοβήθηκαν  «χτύπημα» ανήμερα την 25η Μαρτίου

Η Θέση μας: Ο Τραμπ νίκησε τους «συστημικούς»

Διαβάστε επίσης:

►Αίσχος! Εβαλαν πρόστιμο 200 € στην 90χρονη γιαγιά

►Χιλιάδες δανειολήπτες εκτός ρύθμισης για την α’ κατοικία!

►Τα μαζεύει (βιαστικά) από τη ΝΔ η Σπυράκη! Φεύγει από τη θέση της εκπροσώπου Τύπου

►«Γαλάζιο» αλαλούμ από το συγχωροχάρτι προς τους «αντάρτες»

►Αττική Οδός ως το Ελληνικό, Σαλαμίνα – Πέραμα με… το Ι.Χ.

►Το Μαξίμου «άδειασε» τον Πετρόπουλο!

►Ολα τα μάτια στην παρέλαση

Περίμεναν τουρκική εισβολή (!) ανήμερα την 25η Μαρτίου

Ασκήσεις ετοιμότητας πραγματοποίησαν προχθές οι Εν. Δυνάμεις για να αποτρέψουν κάθε περίεργη σκέψη για εχθρική ενέργεια

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Περίμεναν τουρκική προβοκάτσια ή εχθρική ενέργεια στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανήμερα την 25η Μαρτίου και είχαν λάβει μέτρα αποτροπής οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις!

Oπως αποκαλύπτεται, την ώρα που στρατιωτικά τμήματα συμμετείχαν στις παρελάσεις για την εθνική επέτειο, δυνάμεις και των τριών κλάδων βρίσκονταν σε ετοιμότητα, κάνοντας μάλιστα ασκήσεις με στόχο να διαλύσουν κάθε σκέψη της Τουρκίας για επιθετική ενέργεια. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πέσουν οι τόνοι, ακόμη και με δηλώσεις υποτέλειας τύπου Κατρούγκαλου.

Χθες το Γενικό Επιτελείο Στρατού δημοσιοποίησε ότι, ανήμερα την 25η Μαρτίου, στο πλαίσιο ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας ενεργοποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν δυνάμεις αμέσου επεμβάσεως και τμήματα χρονικών ετοιμοτήτων σε διάφορους σχηματισμούς της χώρας. Η ενεργοποίηση αυτών των δυνάμεων έγινε κυρίως σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στον Εβρο, σε σημεία όπου οι Τούρκοι προβαίνουν συνήθως σε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Επιθετικοί

Εχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια ότι η Αγκυρα σε εθνικές επετείους ή θρησκευτικές εορτές, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, επιχειρεί εχθρικές ενέργειες, έως και κατάληψη ελληνικής νησίδας (είχε εκδηλωθεί τέτοια επιχείρηση παραμονές Πάσχα στη νήσο Παναγιά και έκτοτε τοποθετήθηκε εκεί στρατιωτικό φυλάκιο).

Στην απόφαση να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική ετοιμότητα κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου συνετέλεσε και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα, με αφορμή και τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, η Αγκυρα δείχνει μεγάλο εκνευρισμό και έντονη προσπάθεια να προβάλει τον αναθεωρητισμό της στο Αιγαίο. Στην αποθράσυνσή της, βεβαίως, έπαιξαν ρόλο οι δηλώσεις Κοτζιά – Κατρούγκαλου – Τσιρώνη, που κάθε άλλο παρά τα εθνικά συμφέροντα προάγουν και εξυπηρετούν. Από την επόμενη ημέρα της απίστευτης δήλωσης του υπουργού Εξωτερικών ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και του κυβερνητικού βουλευτή πως το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, η Αγκυρα άρχισε να ζητά ό,τι ήθελε.

Ωστόσο, παρά τα μέτρα αποτροπής που είχαν λάβει οι Ενοπλες Δυνάμεις σε στεριά, αέρα και θάλασσα, οι Τούρκοι κατάφεραν να προκαλέσουν, παρενοχλώντας το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα, ανήμερα την 25η Μαρτίου, στο Αγαθονήσι. Πρόκειται για σοβαρή πρόκληση, η οποία οφείλεται στην πεποίθηση πολιτικών προσώπων ότι «το Σινούκ με τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να παρενοχληθεί». Αν δεν επικρατούσε αυτή η λανθασμένη αντίληψη, τότε θα έπρεπε να έχουν σταλεί από πριν μαχητικά αεροσκάφη να επιτηρούν στον εθνικό εναέριο χώρο για να μη κινδυνέψει η πρωθυπουργική αποστολή. Εχει συμβεί, άλλωστε, σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Κάποιοι, όμως, πίστεψαν στις… καλές προθέσεις και θεώρησαν ότι η απογείωση μαχητικών από την Ελλάδα θα προκαλούσε την αντίδραση της Αγκυρας. Το αποτέλεσμα τους διέψευσε…

Διάβημα στην Αγκυρα για την παρενόχληση Τσίπρα

Σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς την Aγκυρα για την επικίνδυνη παρενόχληση του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι από τουρκικά μαχητικά, ανήμερα την 25η Μαρτίου, προέβη το υπουργείο Εξωτερικών.
Κλήθηκε χθες ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν και του επιδόθηκε το διάβημα.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα εκλήθη στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και το διάβημα διαμαρτυρίας του επιδόθηκε σε ανώτατο υπηρεσιακό επίπεδο, με πληροφορίες να αναφέρουν επίσης ότι του επισημάνθηκε πως τέτοιου είδους ενέργειες σαν αυτή που συνέβη στο Αγαθονήσι είναι επικίνδυνες και δεν προάγουν τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντιθέτως το δυναμιτίζουν.

Η απάντηση του Μπουράκ Οζούγκεργκιν δεν έγινε γνωστή, αλλά μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο και να αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Η Τουρκία παραδέχεται την πτήση των μαχητικών αεροσκαφών F-4 στην περιοχή όπου πετούσε το ελικόπτερο Σινούκ του Στρατού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά διαψεύδει ότι υπήρξε παρενόχληση του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου από τα τουρκικά μαχητικά.

Ο δε τουρκικός Τύπος σήμερα ρίχνει λάδι στη φωτιά, ισχυριζόμενος ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε νησί που βρίσκεται υπό… κατοχή.
Κάνοντας το άσπρο μαύρο η εφημερίδα «Sozcu» αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε σε… τουρκικό νησί, καθώς το Αγαθονήσι ανήκει στην περιφέρεια του… Αϊδινίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την τουρκική εφημερίδα, η πρόκληση ήταν διπλή, καθώς από τη μια μεριά ο πρωθυπουργός είπε ότι τον παρενόχλησαν, ενώ από την άλλη πήγε σε νησί όπου υπάρχει «παράνομη ελληνική κατοχή».

Η εφημερίδα «Aksam» έγραψε ότι μετά τις αναφορές της Αθήνας περί παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξε άμεση διάψευση και άμεση απάντηση από την Αγκυρα, ενώ η «Cumhuriyet» με χτύπημά της στο πρωτοσέλιδο αναφέρει: «Απάντηση στην Αθήνα για την “παρενόχληση”».

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα