Τα «κλειδιά» του Brexit στο βρετανικό Κοινοβούλιο!

Αν και η Μέι θα έχει τον τελευταίο λόγο, θα κατατεθούν νέες προτάσεις για το διαζύγιο με την Ε.Ε. Και στο βάθος, πρόωρες εκλογέςΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Στα χέρια του Βρετανών βουλευτών βρίσκεται πλέον η… τύχη του Brexit, καθώς απόψε η Βουλή των Κοινοτήτων θα κληθεί να αποφασίσει επί μιας σειράς προτάσεων που θα αφορούν τον τρόπο υλοποίησης της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στόχος; Να «εντοπιστεί» εκείνη -ή εκείνες- η πρόταση που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη αποδοχή και ακολούθως να παρθούν από την πρωθυπουργό οι απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις, χωρίς όμως αυτό να είναι δεσμευτικό για την Τερέζα Μέι.

Σε μια περίοδο ιδιαίτερα πιεστική όχι μόνο για το Νησί, αλλά και για την Ευρώπη, οι Βρετανοί ψηφοφόροι αναμένουν επιτέλους αποτελέσματα, καθώς -σύμφωνα με κορυφαίο δημοσκόπο της χώρας-, αν και κρίνεται αβέβαιη η έκβαση ενός νέου δημοψηφίσματος για το ζήτημα, στη συντριπτική πλειοψηφία τους και οι οπαδοί του Bremain (85%) και εκείνοι του Brexit (80%) συμφωνούν στο εξής: Εχει γίνει κακή διαχείριση του Brexit!

Η τροπολογία

Επί της διαδικασίας, ωστόσο, απόψε, και αφού μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν την ιστορική τροπολογία με 329 ψήφους υπέρ και 302 κατά, η οποία τους δίνει τον έλεγχο της διαδικασίας του Brexit μέσω των αποκαλούμενων «ενδεικτικών ψηφοφοριών», αναμένεται να διεξαχθεί ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας.

Οπως εξηγούσε χθες μιλώντας στο BBC Radio 4 ο βουλευτής των Εργατικών, Χίλαρι Μπεν, υπεύθυνος της διαδικασίας θα είναι ο βουλευτής των Τόρις, Ολιβερ Λέτουιν. Δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες, ο Μπεν σημείωσε ότι το πιο πιθανό είναι να υπάρξουν δύο γύροι ψηφοφοριών. Στον αποψινό πρώτο γύρο θα υπάρξει μια σειρά από προτάσεις, πάνω στις οποίες οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν, επιλέγοντας όσες επιθυμούν, και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Επίσης, αναμένεται να κατατεθεί πρόταση που θα προτείνει τη διεξαγωγή παρόμοιας διαδικασίας την ερχόμενη Δευτέρα. Αφού θα έχει διαφανεί ήδη από την αποψινή διαδικασία ποιες είναι οι δημοφιλέστερες προτάσεις, η διαδικασία που θα ακολουθήσει τη Δευτέρα θα έχει στόχο να περιορίσει τις επιλογές, φτάνοντας τελικά σε αυτήν με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Αν και οι ενδεικτικές ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, ο Λέτουιν δήλωσε χθες ότι η ομάδα βουλευτών που στήριξαν τη χθεσινή τροπολογία θα χρησιμοποιήσει την υποστήριξη που έχει στη Βουλή για να προωθήσει μια νομικά δεσμευτική πρόταση, που δεν θα αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση.
Ωστόσο, η Μέι, και ενώ φουντώνουν ολοένα περισσότερο οι φήμες περί παραίτησής της και διεξαγωγής εθνικών εκλογών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί ένα αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που δεν είναι σύμφωνο με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ή με αυτό των εκλογών του 2017, όπως ένα νέο δημοψήφισμα, ο αποκλεισμός του ελεύθερου εμπορίου και η συνέχιση της ελεύθερης μετακίνησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα