Λονδίνο: Greek Sale με 88 έργα

Είναι… πολλά τα λεφτά για Μόραλη και Τσαρούχη!Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο οίκος Bonhams φέρνει την εικαστική άνοιξη στο Λονδίνο. Στις 17 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εαρινή δημοπρασία του οίκου Bonhams, το καθιερωμένο Greek Sale, κατά το οποίο θα βγουν στο σφυρί 88 έργα γλυπτικής και ζωγραφικής. Μάλιστα, τα εν λόγω έργα, προτού βγουν στο σφυρί, θα εκτεθούν στην γκαλερί Image (λεωφ. Αμαλίας 36, Σύνταγμα).

Τα δυο έργα με τη μεγαλύτερη τιμή εκτίμησης είναι η «Σύνθεση 1951» του Γιάννη Μόραλη (70.000-100.000 λίρες Αγγλίας) και «Ο καλλιτέχνης στην Pont Neuf» του Γιάννη Τσαρούχη, με την ίδια τιμή εκτίμησης. Μάλιστα, η «Σύνθεση 1951» αποτελεί ένα σπάνιο έργο της εργογραφίας του καλλιτέχνη, που εμφανίζεται πρώτη φορά σε δημοπρασία και εκτέθηκε στην τελευταία μεγάλη αναδρομική του στο Μουσείο Μπενάκη.

Και… selfie

Το δεύτερο έργο με τίτλο «Ο καλλιτέχνης στην Pont Neuf» είναι ένας πίνακας του 1973 από τη συλλογή Νίας Στράτου, όπου ο δημιουργός καταπιάνεται, όπως ελάχιστες φορές στη δημιουργική του καριέρα, με τη φύση και το τοπίο, τα οποία εκφράζει με εξαιρετική χρωματική αρμονία και κάποιο είδος αφαίρεσης, προσθέτοντας και την εικόνα του.
Ακόμη, οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν και ένα έργο του Νίκου Εγγονόπουλου, τον πίνακα με τίτλο «Αεροδρόμιο», ένα λαμπρό ζωγραφικό δημιούργημα του 1959 που συνόδευε το ποίημά του «Τα ξωανόμορφα είδωλα του αερολιμένος». Το έργο παρέμενε στα αζήτητα για περισσότερα από 40 χρόνια, προτού εντοπιστεί από τον οίκο δημοπρασιών.

Η τιμή εκτίμησης είναι 60.000-80.000 αγγλικές λίρες. Ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το έργο «Περίπατος στο ηλιοβασίλεμα με πλοία στο βάθος» του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ένας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς πίνακες του κορυφαίου Ελληνα θαλασσογράφου, που χρονολογείται μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα (1883-1885).
Η τιμή εκτίμησης είναι 40.000-60.000 λίρες Αγγλίας.

Επιπλέον, στη δημοπρασία θα πωληθεί και ο «Δούρειος Ιππος» του Θεόφιλου, ένα έργο από τη συλλογή Εμπειρίκου, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί εθνικός θησαυρός και καλλιτεχνικό κόσμημα. Μέσα από το έργο αυτό ο ζωγράφος αποτυπώνει με μεγάλη λεπτομέρεια τον μυθικό και ιδεατό κόσμο που ταξίδευε στην πλούσια φαντασία του από τα παιδικά του χρόνια. Η τιμή εκτίμησης είναι 30.000-50.000 λίρες Αγγλίας.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα πωληθεί και το «Recontstruction#86» του Λουκά Σαμαρά, ένα μοναδικό έργο μεγάλων διαστάσεων του Ελληνα καλλιτέχνη, με επιρροές από την τεχνική των γουναράδων της Καστοριάς, τόπου καταγωγής του (40.000-60.000 αγγλικές λίρες).
Στη δημοπρασία ακόμη έχουν συμπεριληφθεί έργα και πίνακες των Βασιλείου Χατζή, Jean Αλταμούρα, Γεωργίου Μπουζιάνη, Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Μιχάλη Οικονόμου, Φώτη Κόντογλου, Σπύρου Παπαλουκά, Θεόδωρου Στάμου, Αλέκου Φασιανού, Χρήστου Μποκόρου, καθώς και πολλών ακόμη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα