Συμφωνία μόνο στην παράταση του Brexit

Δεν πέρασε η μπλόφα της Μέι που είπε ότι θα παραιτούνταν αν εγκρινόταν η πρόταση που η ίδια είχε καταθέσειΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Σαν να μην έφτανε στη Βρετανία αλλά και στην Ευρώπη ο «γόρδιος δεσμός» του Brexit, στο Ηνωμένο Βασίλειο καλούνται τώρα να λύσουν και τον γρίφο του χρονικού ορίζοντα υλοποίησης του… Trexit, που προσδιορίζεται, όσο αυτό είναι δυνατόν, στα τέλη Μαΐου!
Το μόνο βέβαιο είναι πως χθες η χρεοκοπημένη πολιτικά Τερέζα Μέι έπαιξε κυριολεκτικά τα… ρέστα της, ανακοινώνοντας πως θα παραιτηθεί από το αξίωμά της μόνο εάν περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων η δική της Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση – η οποία όμως ήδη έχει καταψηφιστεί δύο φορές!

«Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (στους κόλπους του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση -και για μια νέα ηγεσία- στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο» τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός μιλώντας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών, στο πλαίσιο της ύστατης προσπάθειας που έκανε αργά το απόγευμα της Τετάρτης να πείσει τους «αντάρτες» των Τόρις να στηρίξουν το σχέδιο εξόδου της χώρας από την Ενωση. Μία επιχείρηση που έπεσε στο κενό όμως, καθώς -όπως φάνηκε- δεν έπεισε τους πιο σκληροπυρηνικούς πολιτικούς της συντρόφους ούτε όμως και το βορειοϊρλανδικό DUP. Το κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Μέι και το οποίο, όπως ανακοίνωσε χθες, δεν πρόκειται να στηρίξει τη Συμφωνία Αποχώρησης της πρωθυπουργού.

«Είμαι προετοιμασμένη να αφήσω αυτή τη δουλειά νωρίτερα απ’ ό,τι σκόπευα, ώστε να κάνω το σωστό για τη χώρα και το κόμμα μας» είπε ακόμη η Μέι, ενώ ζήτησε «από όλους σε αυτήν την αίθουσα να στηρίξουν τη συμφωνία για να ολοκληρώσουμε το ιστορικό καθήκον μας (…) και να αποχωρήσουμε από την Ε.Ε. με μια ομαλή έξοδο».

Η ανακοίνωση της Μέι λοιπόν χθες έβαλε και δεύτερο ερωτηματικό στη «βρετανική εξίσωση», δίνοντας νέα δραματική τροπή στα γεγονότα, καθώς παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει η χώρα από την Ε.Ε., ενώ άγνωστο είναι και το πότε η πρωθυπουργός θα παραχωρήσει τη θέση της στον «νέο ηγέτη», όπως είπε η ίδια. Σε αυτόν δηλαδή που θα κληθεί «να αναλάβει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες».

Χωρίς πλειοψηφία

Ολα αυτά διαδραματίζονταν χθες στο Νησί, ενώ τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά μεταξύ οκτώ προτάσεων για την υλοποίηση του Brexit, προτάσεις που είχε επιλέξει (ανάμεσα στις συνολικά δεκαέξι) ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου – ο οποίος όμως απέκλειε οποιαδήποτε νέα ψηφοφορία επί συμφωνίας που έχει ήδη καταψηφιστεί, εάν δεν έχει σημαντικές αλλαγές.

Από τη διαδικασία προέκυψε πως οι βουλευτές, με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105, ενέκριναν την πρόταση για αλλαγή ημερομηνίας του Brexit από τις 29 Μαρτίου στις 22 Μαΐου ή, αν όχι τότε, για τη 12η Απριλίου. Ωστόσο καμιά από τις οκτώ προτάσεις δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία.
Γενικότερα πάντως οι βουλευτές ήθελαν μέσω της διαδικασίας να αναδείξουν μια εναλλακτική επιλογή στη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήφθη τον Νοέμβριο από τη Μέι και τις Βρυξέλλες. Εντούτοις αυτές οι λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα