Ερντογάν: «Γη και ύδωρ» για να… σώσει λίρα και εκλογές

Νέα βουτιά τόσο στο τουρκικό νόμισμα όσο και στις δημοσκοπήσειςΑπό τη
Νεκταρία Καρακώστα 

Ολα για όλα τα παίζει ο Ερντογάν με φόντο τις κάλπες για τις τοπικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κινδυνεύει να χάσει για πρώτη φορά την πρωτοκαθεδρία του στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, στην οποία έχει διατελέσει και ο ίδιος δήμαρχος!

«Οποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη κερδίζει την Τουρκία» έχει πει επανειλημμένως ο ίδιος ο Ερντογάν. Προδίδοντας τη σημασία που αποδίδει στη συγκεκριμένη νίκη, ο «σουλτάνος» κατεβάζει στην Κωνσταντινούπολη το «βαρύ πυροβολικό» του: τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Οι τοπικές εκλογές της Κυριακής, όταν 58.000.000 ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τους δημάρχους των πόλεων και τους μουχτάρ των συνοικιών και των κοινοτήτων, έχουν λάβει άτυπο χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την παντοδυναμία του Ερντογάν και το νέο προεδρικό του σύστημα. Η επιτυχία της τουρκικής οικονομίας, πάνω στην οποία το Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) έχτισε εδώ και 17 χρόνια την επικράτησή του, σήμερα είναι η αχίλλειος πτέρνα του.

Μόλις χθες η τουρκική λίρα σημείωσε νέα βουτιά 1%, λόγω των μέτρων που πήρε η κεντρική τράπεζα της χώρας για να περιορίσει τις πωλήσεις του νομίσματος στο εξωτερικό. εκτινάσσοντας το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας για μία ημέρα (overnight swap rate) στο 470%, έναντι μόλις 24% την περασμένη εβδομάδα.

Ο «σουλτάνος» έχει εμπλακεί όσο ποτέ άλλοτε σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, συμμετέχοντας σε συγκεντρώσεις απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, οι οποίες μεταδίδονται απευθείας. Σε αυτές ο Ερντογάν τάζει «γη και ύδωρ» στους ψηφοφόρους και σκιαγραφεί μια Τουρκία αντιμέτωπη με «απειλές», την οποία κατατρύχουν «εχθρικές δυνάμεις». «Ο Ερντογάν σηκώνει όλο το βάρος του προεκλογικού αγώνα. Είναι ένας καταπληκτικός ρήτορας, αλλά καταλαβαίνει κανείς ότι αγωνιά» σχολίασε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος της «Hürriyet» Ισμαήλ Σαϊμάζ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα