Η UNESCO βάζει φρένο στις ορέξεις του «σουλτάνου»

Επιμένει ο Ερντογάν στην αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την Αγία Σοφία από ναό-μουσείο σε τζαμί μετά τις δημοτικές εκλογές, ωστόσο «φρένο» στην παράλογη ρητορική του ήλθε να βάλει -ευτυχώς- η UNESCO. Ο «σουλτάνος» ισχυρίζεται ότι θέλει να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, ώστε τάχα οι επισκέπτες, ανεξαρτήτως δόγματος, να μην πληρώνουν εισιτήριο για να την επισκεφθούν (!), όμως η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών ήλθε να υπενθυμίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι η πρόταση για τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO και να εγκριθεί για να προχωρήσει.

«Εφόσον μία χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και θέλει να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή» τόνισαν στελέχη της οργάνωσης. Η Αγία Σοφία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1985. Τυχόν αλλαγή της χρήσης του μνημείου, που λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, προσβάλλει την έννοια Παγκόσμιο Μνημείο και αλλοιώνει την αυθεντικότητά του.

Στο μεταξύ χθες, σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, ο «σουλτάνος» δεν παρέλειψε να απειλήσει με αντίποινα ακόμη και τον Τραμπ για την απόφασή του να αναγνωρίσει την προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ! «Ο Τραμπ παραχωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία» προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα