Ωρα μηδέν

Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι δύο τρόποι για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία τουΑπό τον
Γιάννη Δούκα*

Η πολιτικο-συνδικαλιστική συμπεριφορά της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ είναι γνωστή και δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση για τον ρόλο της στη μνημονιακή περίοδο. Η ομάδα αυτή, κόντρα στους εργαζομένους που εκπροσωπεί, έβαλε συνειδητά πλάτη για να περάσουν οι μνημονιακές πολιτικές.

Γνωστό είναι, επίσης, ότι σε όλα τα συνέδρια της ΓΣΕΕ εδώ και δεκαετίες υπήρχαν νόθοι αντιπρόσωποι. Στα συνέδρια γινόταν ένα ιδιόμορφο παζάρι και ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ μοιράζονταν τη νοθεία. Το διαφορετικό στο τελευταίο συνέδριο ήταν ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ προχώρησαν σε πρακτικές στις οποίες δεν μας έχουν συνηθίσει και, χρησιμοποιώντας βία και τρομοκρατία, απέτρεψαν τη διεξαγωγή συνεδρίων δευτεροβάθμιων οργανώσεων, και στο τέλος και του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Οσο για την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, φώναξε την Αστυνομία να επιβάλει την τάξη!

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι σήμερα η νοθεία ξεχείλισε. Αν υποθέσουμε ότι αυτό αληθεύει, δικαιολογείται άραγε η χρήση βίας και τρομοκρατίας; Αποψή μου είναι πως το ΚΚΕ προχώρησε στις ενέργειες αυτές, αφενός, για να κρύψει τη μείωση ή στην καλύτερη περίπτωση τη στασιμότητα των δυνάμεών του και, αφετέρου, γιατί πιστεύει ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης (και μάλλον έτσι είναι) είπε «καλά τους κάνανε».

Δύο επισημάνσεις. Αλλοι είναι αυτοί που εισέπραξαν τις πράξεις βίας και τρομοκρατίας και όχι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε άλλη μια κλοτσιά προς τα κάτω στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στα προβλήματα που του έχει φορτώσει ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός προστίθεται και ό,τι του φορτώνει το ΚΚΕ με τις απαράδεκτες ενέργειές του, επειδή πιστεύει ότι θα έχει κομματικά οφέλη.

Αυτό που απαιτείται πλέον, γιατί παρακάτω το κοντέρ μηδενίζει, είναι, από τη μια, να δουλέψουν όλες οι πλευρές σοβαρά (αν είναι ποτέ δυνατόν) ως προς το οργανωτικό σκέλος και με τη χρήση της νέας τεχνολογίας να υπάρξει επιτέλους ηλεκτρονικό μητρώο και να εκλείψει η νοθεία και, από την άλλη, ως προς το πολιτικό σκέλος, να υπάρξει αλλαγή ρότας ώστε να αποκατασταθούν το κύρος και η αξιοπιστία του συνδικαλιστικού κινήματος, που έχει πιάσει πάτο.

*Πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα