«Πόρτα» μικροβίων η σκασμένη φτέρνα

Οι ρωγμές των κάτω άκρων απειλούν τον οργανισμό! Ενυδάτωση, διατροφή, σωστά παπούτσια και περιποίηση οι λύσειςΑπό τη
Ρίτα Μελά

Οι σκασμένες φτέρνες, που οφείλονται κυρίως στην ξηρότητα του δέρματος, δεν είναι πρόβλημα μόνο αισθητικής, όπως πολλοί πιστεύουν, αλλά κυρίως υγείας, καθώς οι ρωγμές των κάτω άκρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι «ανοιχτές πόρτες» στα μικρόβια που άνετα εισβάλλουν στον οργανισμό μας.

Ερευνες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι το 20% των ενηλίκων εμφανίζει το εν λόγω πρόβλημα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του. Πρόκειται για μία κατάσταση που προκαλεί έντονη δυσφορία, ακόμα και πόνο, αν οι σχισμές στα πόδια είναι βαθιές και περπατάτε ξυπόλυτοι. Το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος είναι η ενυδάτωση του οργανισμού, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων – Ποδολόγων Ευάγγελος Α. Αρβανιτάκης [Msc, BSc (Hons) Podiatry MPS]: «Φροντίστε για την ενυδάτωση του οργανισμού σας. Βελτιώστε τη διατροφή σας και ενισχύστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Επιλέξτε σωστά υποδήματα, δερμάτινα και ανατομικά, ώστε να μην πιέζεται το πόδι εσωτερικά και να μπορεί να αναπνέει. Επίσης είναι απαραίτητη η καθημερινή περιποίηση των ποδιών, ώστε να διατηρούνται απαλές οι φτέρνες σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαφρόπετρα στο μπάνιο σας για να αφαιρείτε τα νεκρά κύτταρα».

Η ελαφρόπετρα αφαιρεί απαλά το τραχύ και σκληρό δέρμα, αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και απαλή. Χρησιμοποιήστε καθημερινά κρέμα ανάπλασης με ουρία, κάνοντας απαλό μασάζ σε καθαρό και στεγνό δέρμα. Τα συστατικά πετυχαίνουν ορατή βελτίωση από την τρίτη μέρα χρήσης, με αποτέλεσμα το δέρμα να γίνεται απαλό, μαλακό και εύκαμπτο. Μετά την αποκατάσταση προτείνεται να συνεχιστεί η χρήση για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα.

Επίσης, φοράτε στο κρεβάτι κάλτσες από 100% βαμβάκι, συζητήστε το πρόβλημα με τον φαρμακοποιό σας και ζητήστε τη βοήθεια ειδικού, ποδολόγου – ποδιάτρου, όταν το πρόβλημα είναι σοβαρό.

Αλλες αιτίες που προκαλούν το πρόβλημα στις φτέρνες είναι διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, ο θυροειδής, το έκζεμα, η παχυσαρκία και η ηλικία. Οι ηλικιωμένοι τείνουν να έχουν σκληρές και σκασμένες φτέρνες, καθώς η επιδερμίδα, μεγαλώνοντας, χάνει την ελαστικότητά της και το λίπος που βρίσκεται στην περιοχή, με αποτέλεσμα να είναι εύκολο να «ανοίξει» το πόδι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα