Συνήγορος του Πολίτη: Ενημέρωση τώρα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων

Να μπει τέλος στο «μαύρο» που έχει «πέσει» στην ενημέρωση των συνταξιούχων……σε σχέση με τον τρόπο αναπροσαρμογής των 1.200.000 επικουρικών το 2016 αλλά και των 2.550.000 κύριων συντάξεων το 2018 ζητά με διαδοχικές, πλέον, παρεμβάσεις ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ). Οι πολιτικοί και μη υπεύθυνοι, εμμένοντας στη μη παροχή της συνταγματικά κατοχυρωμένης ενημέρωσης προς τους δικαιούχους, μοιάζουν να ενισχύουν τις καταγγελίες περί πρωτοφανούς «φιάσκου» σε βάρος των «απομάχων της εργασίας» με τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την ανάλυση του μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ και συνταξιούχου του τ. ΙΚΑ Κώστα Νικολάου επί του νέου εγγράφου-ράπισμα προς την κυβέρνηση και τις διοικήσεις του ΕΤΕΑΕΠ και κατ’ επέκταση του ΕΦΚΑ, έπειτα από δικό του αίτημα για την παροχή αναλυτικών στοιχείων σε σχέση με τον τρόπο που επανυπολογίστηκε η επικουρική σύνταξή του.

Ο κ. Νικολάου ζήτησε από τον ΣτΠ να παρέμβει ούτως ώστε να σπάσει το «εμπάργκο» του ΕΤΕΑΕΠ και να του δοθούν τα πλήρη δεδομένα βάσει των οποίων αναπροσαρμόστηκε – μειώθηκε δραματικά η επικουρική σύνταξή του το 2016 (από τα 612,33 ευρώ «κουρεύτηκε» στα 172,3 ευρώ).

Με νέο έγγραφό του (ήδη έχουν προηγηθεί αντίστοιχα, έπειτα από ανάλογα αιτήματα άλλων συνταξιούχων, στα οποία η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί) ο ΣτΠ κάλεσε τους αρμοδίους του ΕΤΕΑΕΠ να απαντήσουν άμεσα στην αναφορά-αίτημα του κ. Νικολάου. Σύμφωνα με τον Συνήγορο, «από το Σύνταγμα προβλέπεται το δικαίωμα της αναφοράς και η υποχρέωση απάντησης της διοίκησης, ενώ ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας ορίζει 50ημερη προθεσμία διεκπεραίωσης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων από δημόσιες υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου».

«Σε κάθε περίπτωση», σύμφωνα με τον ΣτΠ, «υφίσταται υποχρέωση χορήγησης πλήρως αιτιολογημένης απάντησης επί του αιτήματος του ενδιαφερομένου, για το οποίο έχει ήδη παρέλθει η νόμιμη προθεσμία». Ο Συνήγορος επισημαίνει, μάλιστα, ότι «κατά την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων δεν εκδόθηκε πράξη αναπροσαρμογής, ούτως ώστε να είναι εφικτός ο δικαστικός έλεγχος αυτής».

Σημειώνεται ότι βάσει των καταγγελιών του μέλους της Δ.Ε. του ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ αλλά και έγκυρων νομικών και συνδικαλιστικών στελεχών, ο επανυπολογισμός των επικουρικών βάσει του νόμου Κατρούγκαλου δεν έγινε ποτέ.

Αντί του επανυπολογισμού, όπως καταγγέλλουν, πραγματοποιήθηκε ένα «τυφλό οριζόντιο κούρεμα», με αποτέλεσμα να απαιτείται η διόρθωση των περίπου 1.200.000 συντάξεων που είχαν εκδοθεί μέχρι τα τέλη του 2014 και να επιστρέψουν σε 400.000 δικαιούχους τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά της περιόδου 2016-2018, τα οποία υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 1,6 δισ. ευρώ!

Ν. Χατζητσάκος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα