Επιστήμονες καταγγέλλουν στην Ακαδημία Αθηνών τις μεθοδεύσεις του Γαβρόγλου

Καταγγελία ότι θα διοριστούν άσχετοι (!), υποστηρικτές των «Πρεσπών»Ωμή παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) καταγγέλλουν οι επιστήμονες με επιστολή τους προς τα τακτικά μέλη της Ακαδημίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας με τροπολογία που κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού αυξάνει τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, εκ των οποίων τα πέντε θα εκλέγονται από την τάξη των θετικών επιστημών και τα δύο από την ολομέλεια του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή δεν αποκλείεται να αποτελεί το… αντίδωρο για τις υπηρεσίες που προσέφεραν κάποιοι προσκείμενοι στην κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών! 

Το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών στεγάζει 50 ερευνητικές ομάδες, που εστιάζουν τις δραστηριότητές τους στην κατανόηση των βασικών μηχανισμών και της παθοφυσιολογίας του ανοσολογικού συστήματος, του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος καθώς επίσης των βλαστοκυττάρων, της ανάπτυξης, της γήρανσης και του καρκίνου. Γι’ αυτό και οι ερευνητές αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να αποτελούν μέλη του ΙΙΒΕΑΑ άτομα που δεν ανήκουν στον κλάδο των θετικών επιστήμων, αλλά είναι… καλλιτέχνες ή φιλόσοφοι! Να σημειωθεί ότι η τροπολογία ψηφίστηκε εν αγνοία του Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ και των θεσμικών οργάνων της ίδιας της Ακαδημίας, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και οργή στους ερευνητές, και ήδη το θέμα αναμένεται να συζητηθεί προσεχώς σε συνεδρίαση των μελών της Ακαδημίας Αθηνών.

Στην επιστολή τους προς τα μέλη της Ακαδημίας Αθηνών επιστήμονες αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Οι υπογράφοντες Ερευνητές και Ειδικοί Λειτουργικοί Επιστήμονες, μέλη του μόνιμου ερευνητικού προσωπικού του ΙΙΒΕΑΑ, επιθυμούμε να ενημερώσουμε τα τακτικά μέλη της Ακαδημίας Αθηνών ότι οι επίμονες φήμες που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τις οποίες αμφισβητείται η νομιμότητα του Δ.Σ. του ιδρύματος, μας έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία σχετικά με την ομαλή συνέχιση των ερευνητικών μας προσπαθειών, την ασφάλεια των θέσεων εργασίας μας και εν γένει την εύρυθμη λειτουργία και επιβίωση του ΙΙΒΕΑΑ. Για τον λόγο αυτό επιθυμούμε να δηλώσουμε απερίφραστα την πλήρη υποστήριξή μας προς το Δ.Σ. του ΙΙΒΕΑΑ για το σύνολο των ενεργειών που διενήργησε μετά την εκδημία του προέδρου και Ιδρυτή του ΙΙΒΕΑΑ Καθηγητή-Ακαδημαϊκού Γρηγορίου Σκαλκέα και για τις αδιάλειπτες φροντίδες του για την προαγωγή του Ιδρύματος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΙΒΕΑΑ είναι το μεγαλύτερο κέντρο βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 450 ερευνητές όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των μεταπτυχιακών σπουδαστών, των υποψήφιων διδακτόρων, των μεταδιδακτορικών επιστημόνων και τεχνικών, ασκούν τις ερευνητικές δραστηριότητές τους. Αποτελείται από τέσσερα ερευνητικά κέντρα (ινστιτούτα), που δραστηριοποιούνται στους τομείς της Βασικής Ερευνας, της Κλινικής, Πειραματικής Χειρουργικής και Μεταφραστικής Ερευνας, της Βιολογίας Συστημάτων και της Περιβαλλοντικής Υγείας.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα