«Στραβοί» πιλότοι στα τουρκικά F-16

Η έλλειψη ικανών και έμπειρων χειριστών μπορεί να αποβεί μοιραία

Απόστρατοι με κοτσίδες που εκβιάζονται από τον Ερντογάν αλλά και άπειροι νεαροί αυξάνουν το ενδεχόμενο για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο!

ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΘΑΝΑΤΟΣ!Η Θέση μας: Αλλαγή πληθυσμού στην πατρίδα μας

Διαβάστε επίσης:

►Οσμή σκανδάλου με ευθύνη Στουρνάρα – Πάσχα

►20 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις εισφορές των μη μισθωτών

►Ραλλία Χρηστίδου: Από το Fame Story και το Gay Pride, στο «ριάλιτι» για την Ευρωβουλή

►Με περισσότερο νεοφιλελεύθερο χαρμάνι ο πρωινός καφές στη Ν.Δ.

►Πώς κατέρρευσε η σκευωρία κατά του Ντ. Τραμπ

►Ολη η αλήθεια για το Αγιο Φως μέσα από 70 ιστορικές μαρτυρίες

►Η «κυριακάτικη δημοκρατία» στον δρόμο για τις κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Νεαροί άπειροι, αλλά και απόστρατοι με… κοτσίδες, που εκβιάζονται από τον Ερντογάν, αποτελούν τους χειριστές στη διαλυμένη πολεμική αεροπορία, αυξάνοντας το ενδεχόμενο για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Από τον
Ανδρέα Κούτρα

H τουρκική πολεμική αεροπορία βρίσκεται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Ο Ταγίπ Ερντογάν και τα «γεράκια» της Αγκυρας, ωστόσο, θέλουν να δηλώνουν καθημερινή παρουσία στο Αιγαίο και να προάγουν μέσα από τις παραβάσεις του FIR Αθηνών και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου τις αξιώσεις τους στο Αρχιπέλαγος. Και κάπου εκεί εγείρονται πολύ σοβαροί κίνδυνοι, από την πρόκληση ενός ατυχήματος έως και ελληνοτουρκική σύρραξη, καθώς οι Τούρκοι πιλότοι είναι άπειροι ή απόστρατοι, προβαίνουν σε ελιγμούς μη προβλέψιμους και πουλάνε τσαμπουκά εκεί που δεν τους παίρνει, όταν δηλαδή έχουν απέναντί τους τους κορυφαίους στις αερομαχίες Ελληνες χειριστές.

Πριν από λίγες ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία, ντοκουμέντο θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς, μία φωτογραφία – χίλιες λέξεις θα μπορούσε να πει κάποιος άλλος. Η εικόνα αυτή δείχνει έναν Τούρκο πιλότο, επισμηναγό στον βαθμό, με γκρίζα μαλλιά και κοτσίδα, έτοιμο να αναλάβει δράση πετώντας με μαχητικό F-16 στην πολυδιαφημισμένη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Πρόκειται για αξιωματικό, ο οποίος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ανακλήθηκε στην υπηρεσία της τουρκικής αεροπορίας εκβιαζόμενος από το καθεστώς Ερντογάν ότι αν δεν επιστρέψει να υπηρετήσει για μερικά ακόμη χρόνια θα χάσει το πτυχίο του. Ο συγκεκριμένος πιλότος στη φόρμα του φέρει το διακριτικό σήμα με τις 2.000 ώρες πτήσεως που έχει «γράψει» ως χειριστής μαχητικού F-16.

Αποχωρήσεις

Τόσες ώρες πτήσεως είχε συμπληρώσει πριν εκδιωχθεί από την τουρκική αεροπορία, όπως συνέβη με πολλούς συναδέλφους του αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ή παραιτηθεί επειδή το καθεστώς Ερντογάν θέλησε να επιβάλει τους δικούς του κανόνες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο «κοτσιδάκιας» και πολλοί ακόμη πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών βρήκαν καταφύγιο στην πολιτική αεροπορία. Ωσπου ο Τούρκος πρόεδρος έβγαλε διαταγή απειλώντας τους ότι αν δεν φορέσουν και πάλι στολή θα χάσουν την άδεια του πιλότου. Αυτό συνέβη διότι η τουρκική αεροπορία αποψιλώθηκε μετά τις συλλήψεις, τις διώξεις και βεβαίως τις παραιτήσεις κατόπιν του πραξικοπήματος και δεν είχε (σ.σ.: ούτε έχει και δεν θα έχει για αρκετά ακόμη χρόνια) χειριστές να πετάξουν τα μαχητικά της, όπως και ικανό αριθμό εκπαιδευτών προκειμένου να δημιουργήσει νέα «φουρνιά» ιπταμένων. Με άλλη διαταγή του Ερντογάν αυξήθηκε από τα 15 στα 22 χρόνια η πτητική υπηρεσία των Τούρκων αεροπόρων.

Και ερχόμαστε τώρα σε αυτό που μας αφορά περισσότερο. Στην κατάσταση στο Αιγαίο. Ενας χειριστής μαχητικού αεροσκάφους πετάει τακτικά, συμμετέχει σε ασκήσεις, περνάει ειδικά σχολεία, κάνει νυχτερινές πτήσεις και πολλά ακόμη για να είναι αυτό που λέγεται στη γλώσσα των ιπταμένων «ενεργός» και αποτελεσματικός. Ο «κοτσιδάκιας» και οι λοιποί, που υπό εκβιασμό και απειλή επέστρεψαν μπας και σώσουν οι Τούρκοι το γόητρο της αεροπορίας τους, είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να επανέλθουν ποτέ σε πτητική ικανότητα.

Οταν θα βρεθούν λοιπόν στο Αιγαίο, με εντολές να παραβιάσουν τον εθνικό εναέριο χώρο ή να πετάξουν πάνω από ελληνικό έδαφος, είναι πολύ πιθανό υπό την πίεση της αναγνώρισης-αναχαίτισης να κάνουν βίαιο ελιγμό ή ελιγμό πανικού. Αυτός είναι ο λόγος που η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ελληνικού Πενταγώνου μιλάει συνεχώς για κίνδυνο ατυχήματος και συστήνει ψυχραιμία στους «αετούς» του Αιγαίου.

Πολλοί βέβαια Τούρκοι πιλότοι, βλέποντας στα ραντάρ τους τα ελληνικά μαχητικά να πλησιάζουν, βάζουν την ουρά στα σκέλια και σπεύδουν να μπουν και πάλι στον τουρκικό εναέριο χώρο. Αλλοι μαρτυρούν την ώρα που αποφάσισαν να εμπλακούν με τους Ελληνες χειριστές, αφού από τις συνομιλίες που καταγράφονται στον ασύρματο οι φωνές τους γίνονται τρεμάμενες.

Ενα παράδειγμα της έλλειψης έμπειρων ιπταμένων, όπως και του επαρκούς αριθμού πιλότων, ήταν η παρενόχληση του ελικοπτέρου Σινούκ που μετέφερε τον Ελληνα πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι. Η Αγκυρα έστειλε σε αυτή την αποστολή αεροσκάφη F-4 και όχι F-16, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν ήταν σε θέση να εμπλέξει μαχητικά της με ελληνικά αεροσκάφη.

Ακόμη ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει τη διάλυση της τουρκικής αεροπορίας είναι ότι η Αγκυρα στέλνει στο Αιγαίο για αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235, αλλά και UAVs. Για πρώτη φορά αναφέρθηκε επισήμως στο δελτίο του ΓΕΕΘΑ με την τουρκική δραστηριότητα, στις 19 Μαρτίου 2019, είσοδος στο Αιγαίο από τουρκικό UAV. Το θετικό είναι ότι εντοπίστηκε αμέσως από την ελληνική αεράμυνα, απογειώθηκαν μαχητικά και το αναγνώρισαν.

Το αρνητικό είναι ότι η Τουρκία μπορεί να παρασύρει την Ελλάδα σε ακόμη πιο μεγάλη οικονομική αιμορραγία, αναγκάζοντάς την να απογειώνει μαχητικά για να αναγνωρίζει UAVs, τα οποία πετούν με πολύ μικρό κόστος. Ισως οι επιτελείς του Πενταγώνου θα έπρεπε να έχουν ένα εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τεράστιο «κάζο» από την Ουάσινγκτον στην Αγκυρα με τα F-35

Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα την Τουρκία σε περίπτωση που παραλάβει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 και εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να την πετάξουν εκτός του προγράμματος των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35. Αυτό -για πολλούς- είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά η Ουάσινγκτον θεωρείται βέβαιο ότι θα καθυστερήσει, αν τελικά δεν ακυρώσει, την παράδοση των F-35 στην Αγκυρα.

Και ενώ παίζεται ένα σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ των δύο χωρών, με τις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας να επιδεινώνονται, τα F-35 θα βρεθούν στο Αιγαίο και θα πετάξουν δίπλα στα ελληνικά μαχητικά και όχι απέναντί τους, με τους Ελληνες χειριστές να αποκομίζουν πολύτιμη εμπειρία. Αυτό ερμηνεύεται ως αμερικανικό «κάζο» στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, έξι F-35 από την Ιταλία βρίσκονται ήδη επί ελληνικού εδάφους και από την 1 Απριλίου, οπότε ξεκινάει η άσκηση «Ηνίοχος», θα πετάξουν στο Αιγαίο σε συνεκπαίδευση με τα ελληνικά μαχητικά. Στην άσκηση η Ιταλία θα συμμετάσχει επίσης με ακόμη έξι αεροσκάφη Tornado, ενώ οι ΗΠΑ έχουν φτάσει ως αποστολή με έξι F-16 και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού.

Με 13 μαχητικά F-16 και επίσης αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού θα συμμετάσχει το Ισραήλ, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει στην Ελλάδα πέντε Mirage 2000-9.

Η άσκηση «Ηνίοχος» θα διεξαχθεί σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών έως την Παρασκευή 12 Απριλίου, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Aκόμη επτά χώρες, οι Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ιορδανία, Καναδάς, Κροατία και Ρουμανία, θα έχουν παρατηρητές.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα