Νοσταλγεί τα Μνημόνια ο εμμονικός Στουρνάρας

Αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2019 ο διοικητής της ΤτΕΡεσιτάλ δυσοίωνων προβλέψεων έδωσε χθες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2019, χαμηλώνοντας εντυπωσιακά τον πήχη στο 1,9%, από 2,3% που εκτιμούσε τον περασμένο Δεκέμβριο και έναντι 2,5% που είναι ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης «άδειαζε» θεαματικά τον κ. Στουρνάρα, εκθέτοντας την επιμονή του να υπερβαίνει τα όρια του ρόλου του και να διεκδικεί δάφνες πολιτικού. Στο μηνιαίο δελτίο του για τον Απρίλιο ο κ. Δραγασάκης, μολονότι «ψαλιδίζει» σε κάποιο βαθμό τις προσδοκίες για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,5%, έσπευσε να παρατηρήσει: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επίσημη πρόβλεψη-στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,2% της ελληνικής οικονομίας το 2019 παραμένει εφικτή και ενδεχομένως να ξεπεραστεί, παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας, οκτώ μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών, μίλησε με νοσταλγία για την προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης, που ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε, διότι η χώρα θα εξασφάλιζε συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Καθώς οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ελλείψει πρόσβασης σε προληπτική γραμμή στήριξης, η Ελλάδα παρέμεινε εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕKT), το οποίο θα συνέβαλλε στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στην περαιτέρω βελτίωση του αξιόχρεου των ελληνικών τίτλων» είπε χαρακτηριστικά. Την ώρα που η Ελλάδα έχει βγει ήδη δύο φορές με επιτυχία στις αγορές, δεν δίστασε να σημειώσει ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες», ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της καταβολής των αναδρομικών για συντάξεις και δώρα που κόπηκαν αντισυνταγματικά και έκανε λόγο για περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας που επιβαρύνεται από τις εκλογικές εξελίξεις.

Βλέπει «κινδύνους για την οικονομία από την καταβολή αναδρομικών και δώρων»

Χρονιά αυξημένων κινδύνων, εγχώριων και εισαγόμενων, προβλέπει ότι θα είναι το 2019 η ΤτΕ. Στην ετήσια έκθεση για την οικονομία αναφέρει ότι ο κυριότερος από αυτούς συνδέεται με την ενδεχόμενη καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων.

Και τούτο διότι η πρόσθετη δαπάνη επιβαρύνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγεί στην αναθεώρηση προς τα πάνω της συνταξιοδοτικής δαπάνης και τροφοδοτεί αβεβαιότητα για τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στην ίδια κατηγορία περιλαμβάνονται επίσης η υψηλή φορολόγηση καθώς και ενδεχόμενη μεταρρυθμιστική κόπωση. Τέλος, επειδή το 2019 αποτελεί για την Ελλάδα έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς η χώρα εισέρχεται στον εκλογικό κύκλο, η επιβράδυνση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και η εντονότερη δημοσιονομική επέκταση ενισχύουν την οικονομική αβεβαιότητα.

Oσον αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι μολονότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων το ποσοστό τους στο σύνολο των δανείων παραμένει εξαιρετικά υψηλό (Δεκέμβριος 2018: 45,4%, έναντι του μέσου όρου της Ε.Ε.-28 που διαμορφώνεται πολύ πιο κάτω από το 4%). Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί στα 34,1 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2021.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα