Ο Σισιλιάνος εξελέγη πρόεδρος του ΕΔΔΑ

Μεγάλη τιμή για τον Ελληνα δικαστήΕλληνας δικαστής, ο Λίνος – Αλέξανδρος Σισιλιάνος (φωτό), θα βρεθεί πρώτη φορά στην κεφαλή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Σε χθεσινή συνεδρίασή της η Ολομέλεια του θεσμού, που συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια λειτουργίας, εξέλεξε τον Ελληνα δικαστικό λειτουργό για τη θέση του προέδρου του δικαστηρίου, το οποίο θεωρείται σε πανευρωπαϊκή κλίμακα ο σημαντικότερος εγγυητής των δικαιωμάτων του ανθρώπου. 

Ο κ. Σισιλιάνος ανέλαβε καθήκοντα δικαστή στο ΕΔΔΑ το 2011 και εξελέγη πρόεδρος τμήματος τον Φεβρουάριο 2017. Τον Μάιο του ίδιου έτους έγινε αντιπρόεδρος του ΕΔΔΑ και, μετά τη χθεσινή εκλογή του, η θητεία του ως προέδρου του δικαστηρίου αναμένεται να αρχίσει στις 5 Μαΐου 2019.

Μεταξύ άλλων ο νέος πρόεδρος του ΕΔΔΑ είναι αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και μέλος της Συγκλήτου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου και έχει διατελέσει μέλος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής του ΟΗΕ για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με κ. Σισιλιάνο και τον συνεχάρη για την εκλογή του. «Η εκλογή στο ύπατο αξίωμα αυτού του εμβληματικού θεσμού είναι η φυσική εξέλιξη της πορείας ενός ακαδημαϊκού που αφιέρωσε το επιστημονικό του έργο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα» αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα