Κατρακύλα της λίρας! Σταύρωσε τον «σουλτάνο» ο Moody’s

Νέα «βουτιά» κατά 2,5% έναντι του δολαρίου πραγματοποίησε χθες το πρωί η τουρκική λίρα……μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, αν και την Κυριακή την ώρα που έκλειναν οι κάλπες ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε να κάνει οικονομικού τύπου εξαγγελίες, δεσμευόμενος πως θα επικεντρωθεί στην οικονομική ανάπτυξη.

Απώλειες κατέγραψε και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, την ίδια ώρα που ο οίκος Moody’s τόνιζε σε ανακοίνωσή του ότι η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Τουρκίας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η διάθεση από την κεντρική τράπεζα σημαντικού μέρους των αποθεμάτων της για τη στήριξη της λίρας εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του θεσμού. Αναλυτές αποδίδουν το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής στη δεινή οικονομική κατάσταση των Τούρκων πολιτών μετά την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος (η τουρκική λίρα έχασε 6% από τις αρχές του έτους σε σχέση με το δολάριο), που είναι πια ορατή στην καθημερινότητά τους.

Η εκλογική ήττα του Ερντογάν και η απώλεια της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης έπειτα από ένα τέταρτο του αιώνα σχολιάστηκε εκτενώς από το σύνολο του ξένου Τύπου, ο οποίος ανέφερε ότι τα αποτελέσματα θα υπονομεύσουν σοβαρά την «αίγλη του Ερντογάν ότι είναι αήττητος πολιτικός». Σύμφωνα με τους Times, «οι αποτυχίες του Ερντογάν είναι πολύ μεγάλες για να κρυφτούν». Την ίδια ώρα, η γερμανική «Die Welt» χαρακτήριζε τον Τούρκο πρόεδρο «κόκκινο πανί» για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα