Ουκρανία: Δεύτερος γύρος για Ζελένσκι και Ποροσένκο

Ενας κωμικός και ο νυν πρόεδρος θα αναμετρηθούν ξανά για τον θώκοΑπό τη
Θεανώ Καρούτα

Νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών -και μάλιστα με μεγάλη διαφορά έναντι του συνυποψηφίου του- αναδείχθηκε ο κωμικός ηθοποιός Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος με ποσοστό 30,2% θα αναμετρηθεί στις 21 Απριλίου με τον Πέτρο Ποροσένκο, που συγκέντρωσε το 16,7% των ψήφων. Η Γιούλια Τιμοσένκο, παρότι στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις, έμεινε εκτός κούρσας με ποσοστό 13,1%.

Φυσικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχει βρεθεί ο 41χρονος ηθοποιός, ο οποίος έχει σπουδάσει νομική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κριβί Ριχ, το «αουτσάιντερ» των εκλογών με την παντελή απειρία στον χώρο της πολιτικής. Η… εμπειρία του Ζελένσκι περιορίζεται σε έναν ρόλο που ενσάρκωσε σε τηλεοπτική σειρά, αυτόν ενός καθηγητή Ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος της χώρας. Πάντως, παρά το γεγονός ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν χαμηλά ποσοστά, προκάλεσε μεγάλη έκπληξη η εκτίναξη της δημοτικότητάς του όσο πλησίαζαν οι εκλογές.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έκανε μια προεκλογική εκστρατεία που ξέφυγε τελείως από τα τετριμμένα. Προτίμησε να παρουσιάζεται με την ομάδα του stand up αντί να οργανώσει τις συνηθισμένες συγκεντρώσεις με τα πολιτικά στελέχη, ενώ εξέφραζε τις απόψεις του πολύ περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά ζητώντας βήμα στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν ένα νέο πρόσωπο στο πολιτικό τοπίο, ενώ οι επικριτές του, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρόεδρος, τον κατηγορούν ότι είναι μαριονέτα του ολιγάρχη Ιγκόρ Κολομόισκι, εχθρού του Ποροσένκο, κάτι το οποίο ο ίδιος διαψεύδει.

Ο Ποροσένκο, ο οποίος πιστώνεται από τους Ουκρανούς την προσέγγιση της χώρας του με τη Δύση, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης ενός διαλυμένου στρατού και την έναρξη οικονομικών μεταρρυθμίσεων, κατηγορείται από την άλλη για απροθυμία στην καταπολέμηση της διαφθοράς, κάτι που, όπως φάνηκε, του στοίχισε σε ποσοστά. Το Κρεμλίνο πάντως απέφυγε να συγχαρεί τον νικητή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, καθώς δεν είχε ενθουσιαστεί με τις δηλώσεις του Ζελένσκι ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν θα ζητήσει την επιστροφή εδαφών και αποζημιώσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα