Δάφνις Κόκκινος: «Αφήνω στην άκρη την επιρροή της Πίνα Μπάους»

Ο Δάφνις Κόκκινος από τη μεγάλη σχολή του Βούπερταλ χορογραφεί για τη Λυρική την «Ιεροτελεστία της άνοιξης»Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Είναι ο μοναδικός χορευτής στη διάσημη ομάδα της Πίνα Μπάους με… ελληνικό αίμα στις φλέβες του. Και τι αίμα! Κρητικό και μικρασιατικό. Ο Δάφνις Κόκκινος, ο διεθνούς φήμης χορευτής και συνεργάτης της αξέχαστης Μπάους, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βούπερταλ της Γερμανίας, έρχεται ακόμη μία φορά στην Αθήνα για να συμπράξει με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε ένα μοναδικό τρίπτυχο χορού «Από τη Ρωσία με αγάπη» που θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Απριλίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Το τρίπτυχο περιλαμβάνει τα έργα «Η ιεροτελεστία της άνοιξης», «Το τραγούδι του αηδονιού» και «Οι γάμοι», σε χορογραφίες Δάφνι Κόκκινου, Μάρκο Γκέκε και Κωνσταντίνου Ρήγου αντιστοίχως. Με αφορμή το ανέβασμα αυτής της παραγωγής, ο Δάφνις Κόκκινος μιλάει στη «δημοκρατία» για την έμπνευσή του, για τη σχέση του με την αξέχαστη Πίνα Μπάους αλλά και για τα κρητικά γονίδιά του.

«Εχω μια ιδιαίτερη σύνδεση με την “Ιεροτελεστία της άνοιξης”, διότι αυτό είναι ένα έργο που έχω χορέψει επί 28 ολόκληρα χρόνια» μας λέει και συνεχίζει: «Επίσης το κομμάτι αυτό πρωτοπαρακολούθησα στο Ηρώδειο, όταν ήμουν φοιτητής ακόμη στην Κρατική Σχολή Χορού. Είχα πάει μαζί με άλλους συμφοιτητές μου και είχα σοκαριστεί. Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα. Με είχε συγκλονίσει τόσο που αποφάσισα πως αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου. Θέλω να ασχοληθώ με τον χορό. Είναι υπέροχο να βρεις τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου. Και γι’ αυτό πιστεύω πως πρέπει να αφήνουμε τον εαυτό μας να… ταράζεται και να συγκλονίζεται πιο συχνά».

Οπως λέει, έχοντας μελετήσει τόσο την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι, ένα έργο που τάραξε τα νερά της κλασικής μουσικής, ο Δάφνις Κόκκινος αποφάσισε να το χορογραφήσει αφήνοντας στην άκρη την επιρροή της Πίνα και προσπαθώντας να αφήσει το δικό του χορογραφικό αποτύπωμα. «Βοηθάει πολύ το γεγονός ότι δεν βρίσκομαι στο Βούπερταλ, στη δική μου ομάδα, όπου έχω οικείες εικόνες» μας εξηγεί.

«Χαίρομαι που τα τελευταία χρόνια η σχέση μου με τη Λυρική είναι ολοένα και πιο στενή. Για παράδειγμα, την περσινή χρονιά είχαμε συνεργαστεί με τα παιδιά της Σχολής της ΕΛΣ, με τα οποία πλέον διατηρούμε μια σχέση έρωτος. Είναι υπέροχο το γεγονός ότι μοιραστήκαμε κάτι μαζί και έκτοτε θα το κουβαλάμε σε όλη μας τη ζωή».

Ο Δάφνις Κόκκινος, ο οποίος εκτός από χορευτής στη διάσημη ομάδα της Πίνα Μπάους υπήρξε για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο προσωπικός βοηθός της, αποτελεί έως σήμερα μέλος του περίφημου Χοροθεάτρου. «Πλέον η ομάδα έχει νέα διευθύντρια, ενώ υπάρχει και μια ομάδα, το λεγόμενο repertory team, που γνωρίζει όλο το ρεπερτόριο της Μπάους.

Οι περισσότεροι από τους χορευτές που ανήκουν στο δυναμικό του θιάσου σήμερα δεν είχαν την τύχη να γνωρίσουν την Πίνα προσωπικά. Γι’ αυτό είμαστε εμείς» εξηγεί, τονίζοντας πως αυτό που κρατά από την 20χρονη θητεία του στο πλευρό της είναι η σκληρή δουλειά. «Εμαθα πως δεν υπάρχει το “δεν μπορώ” ή το “δεν γίνεται”. Για όλα υπάρχουν λύσεις και πρέπει να βρεις άλλους τρόπους για να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου».

Ιδιας φιλοσοφίας ήταν όμως και οι γονείς του. Ο Κρητικός πατέρας του αλλά και η Μικρασιάτισσα μητέρα του τού έμαθαν να έχει όχι μόνο ανοιχτό μυαλό για τους γύρω του αλλά και μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους. «Το σπιτικό μας ήταν πάντα στη διάθεση όλων. Εμαθα, λοιπόν, πως ζωή είναι το πώς ο καθένας θέλει να μοιράσει την ιστορία του με τον άλλον. Αυτό σημαίνει να ζεις».

• Info: Το τρίπτυχο χορού κάνει πρεμιέρα στην ΕΛΣ στις 6 Απριλίου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 21 Απριλίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα