Ρύθμιση «σωτηρία» για στρατιωτικούς

Εκτός εισοδήματος τα αναδρομικά, για να μη χάσουν χιλιάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί τα κοινωνικά βοηθήματαΡεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αναμένεται εντός των επομένων ημερών να κατατεθεί στη Βουλή, ο Ευάγγελος Αποστολάκης «σώζει» τα κοινωνικά επιδόματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αυτό γιατί, αν τα αναδρομικά που έλαβαν οι στρατιωτικοί προστεθούν στο ετήσιο εισόδημά τους, τότε χιλιάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί θα αποκλειστούν από σημαντικά γι’ αυτούς κοινωνικά βοηθήματα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το κοινωνικό μέρισμα, τα επιδόματα τέκνων, στέγασης και θέρμανσης και το οικιακό-κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, όπως και ειδικές ρυθμίσεις που αφορούν τη ρύθμιση στεγαστικών, κυρίως, δανείων. Αυτές τις κοινωνικές παροχές τις λαμβάνουν πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και, όπως διαπιστώθηκε από τις οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αν τα αναδρομικά που έλαβαν παραμονές των Χριστουγέννων προστεθούν στο ετήσιο εισόδημά τους, τότε ελάχιστοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Αναλήφθηκε η πρωτοβουλία από τον υπουργό Ευάγγελο Αποστολάκη να κατατεθεί στο νομοσχέδιο που ήδη προωθείται στη Βουλή για ψήφιση ειδική ρύθμιση έτσι ώστε τα αναδρομικά να μην επηρεάσουν τα κοινωνικά επιδόματα.

Εξαίρεση

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, άλλωστε, πρόσφατα αποφάσισε να εξαιρέσει από την εισφορά αλληλεγγύης τα αναδρομικά ποσά που έλαβαν οι στρατιωτικοί και οι λοιποί εν ενεργεία και συνταξιούχοι λειτουργοί του Δημοσίου, οι οποίοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια.
Σημειώνεται πως στα αναδρομικά είχε παρακρατηθεί φόρος εισοδήματος 20%, ως εισόδημα αυτοτελές φορολογούμενο, αλλά κινδύνευαν να «εξατμιστούν» εντελώς, και μαζί το πολιτικό όφελος που αποκόμισε η κυβέρνηση σε μία προεκλογική περίοδο με την επιβολή και την εισφοράς αλληλεγγύης.

Η «δημοκρατία» είχε επισημάνει εγκαίρως τον κίνδυνο να αποδειχθούν πυροτέχνημα τα αναδρομικά λόγω της φορολόγησής τους και των υψηλών κρατήσεων, αλλά και στο δημοσίευμά της το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, με αφορμή τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την εξαίρεση των αναδρομικών από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, είχε τονίσει τον κίνδυνο να αποκλειστούν χιλιάδες ένστολοι και αμειβόμενοι με τα ειδικά μισθολόγια από τα κοινωνικά επιδόματα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα