ΗΠΑ: Ούτε φτερό από F-35 δεν θα δουν στην Αγκυρα!

Στοπ στη διανομή ανταλλακτικών του μαχητικού προς την ΤουρκίαΑπό τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Μπλόκο στους Τούρκους, στην προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-35, έβαλαν οι ΗΠΑ, που βλέπουν την Αγκυρα να επιμένει να παίζει σε… δύο ταμπλό, κάνοντας αμυντικές συνέργειες και με τους Ρώσους.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν καλή γνώση του θέματος και τις οποίες επικαλούνταν το Reuters, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να διακόψουν τη διανομή υλικών που σχετίζονται με την κατασκευή εξελιγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-35, στο πρώτο σαφές βήμα της Ουάσινγκτον για την ακύρωση της παράδοσης των αεροσκαφών, μετά την απόφαση της Αγκυρας να αγοράσει και ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Η ακύρωση

Μάλιστα, πάντα κατά τις ίδιες πηγές, οι Αμερικανοί εδώ και ημέρες είχαν ενημερώσει σχετικά τους Τούρκους για τις προθέσεις τους, τονίζοντάς τους ότι πρόκειται να ακυρωθούν οι περαιτέρω παραδόσεις εξοπλισμού που σχετίζεται με τα εν λόγω μαχητικά. Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον, εφόσον επιβεβαιωθεί, έρχεται ελάχιστες ώρες πριν από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον για τη διήμερη σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και λίγες ώρες μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, τα οποία ομολογουμένως αποτέλεσαν ηχηρό «χαστούκι» στον «νεοσουλτάνο» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως είναι γνωστό εδώ και μήνες, τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν απόλυτα δικαιολογημένα ότι, αν η Τουρκία αποκτήσει αεροσκάφη F-35 και ρωσικά συστήματα S-400, θα μάθει πώς να εντοπίζει και να παρακολουθεί τα αεροσκάφη, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την αποφυγή των ρωσικών όπλων στο μέλλον.

Σε μια προσπάθεια λοιπόν να πείσει την Τουρκία να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για απόκτηση των S-400, η Ουάσινγκτον προσέφερε το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot σε μειωμένη τιμή. Ωστόσο, η Τουρκία έχει δείξει μεν ενδιαφέρον για το σύστημα Patriot, αλλά όχι εις βάρος των S-400.

Τον Μάρτιο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ είχε δηλώσει πως, παρά όποια ζητήματα, Τούρκοι πιλότοι συνέχιζαν να εκπαιδεύονται σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα των ΗΠΑ για το πιλοτάρισμα των F-35, καθένα εκ των οποίων στοιχίζει 90.000.000 δολάρια, και ότι η Αγκυρα αναμένει το αεροσκάφος να φτάσει στην Τουρκία τον Νοέμβριο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα