Τα γενέθλια του ΝΑΤΟ και η τσιγκούνα Γερμανία

Με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί χθες ο Ντόναλντ Τραμπ……ο οποίος, αν και βασικός επικριτής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, είναι ο οικοδεσπότης στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Σήμερα στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα η διήμερη Σύνοδος του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Συμμαχίας, όπου η Ρωσία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων. Παρ’ όλα αυτά όμως κι ενώ η «ρωσική απειλή», όπως σχολίαζαν χθες αναλυτές, αναμένεται να απασχολήσει τις εργασίες της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος λέγεται ότι ακόμη μια φορά θα δώσει τον τόνο αναφερόμενος στο ζήτημα που απασχολεί έντονα την Ουάσινγκτον. Αυτό δεν είναι άλλο από τον καλύτερο καταμερισμό του οικονομικού βάρους, με στόχο οι ευρωπαϊκές χώρες να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στην κοινή άμυνα αντί, όπως καταγγέλλει ο Τραμπ, να βασίζονται στις κολοσσιαίες δαπάνες των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ηγέτης επιμένει ότι οι χώρες-μέλη οφείλουν να αυξήσουν το αργότερο ως το 2024 στο 2% του ΑΕΠ τις δαπάνες τους για την άμυνα, βάσει ενός κανόνα που υιοθετήθηκε πριν από πέντε χρόνια. Πρώτος στόχος βέβαια είναι να ασκηθεί πίεση στην… τσιγκούνα Γερμανία, η οποία προβλέπει να δαπανά το 1,5% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2024.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα