Σαμποτάζ του ΚΑΣ στον Πειραιά

«Φρένο» στις κινήσεις ΟΛΠ και Cosco από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που θέτει τον μισό δήμο σε αυστηρή «προστασία»«Τρικλοποδιά» στις επενδύσεις της Cosco στον Πειραιά βάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την απόφασή του να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο τη μισή έκταση του σημερινού λιμανιού της χώρας, στην προχθεσινή, πολύωρη συνεδρίασή του.

Στην ίδια συνεδρίαση, με προεδρεύουσα τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, εξετάστηκε εκτενώς και το master plan (Μελέτη Διαχείρισης) του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Μπήκαν στο μικροσκόπιο όλες εκείνες οι επενδύσεις που εμπίπτουν στο πεδίο των δραστηριοτήτων του και έγινε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να φρενάρουν πολλές από αυτές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως για κάθε μικρό ή μεγάλο έργο που θα επιχειρήσει να κάνει ο οργανισμός και θα εμπίπτει στη δικαιοδοσία του υπουργείου το ΚΑΣ θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε στην οδό Μπουμπουλίνας την περασμένη Τρίτη το βράδυ είναι πως τα μέλη του ΚΑΣ, ύστερα από μια έντονη συζήτηση, δεν έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου, ενώ άσκησαν βέτο για το ύψος αλλά και τον όγκο του πεντάστερου ξενοδοχείου που υπολογίζεται να χτιστεί εκεί. Επιπλέον, το συμβούλιο επιμένει στο μεγαλόπνοο σχέδιο της μετατροπής του Silo σε μουσείο, ζητώντας μάλιστα από τους επενδυτές να αναλάβουν το κόστος.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η προχθεσινή απόφαση, το υπουργείο Πολιτισμού και η υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά εξέδωσαν χθες το μεσημέρι εκτενή ανακοίνωση τονίζοντας πως «η προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί εμπόδιο για το επενδυτικό πλάνο του ΟΛΠ και την οικονομική ανάπτυξη του Πειραιά, αντίθετα προσδίδει ισχυρή προστιθέμενη αξία με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας»! Συγκεκριμένα, η κήρυξη και η οριοθέτηση αφορούν όλη την περιοχή που περικλείεται εντός των αρχαίων τειχών της πόλης του Πειραιά (τα περίφημα Κονώνεια Τείχη), φτάνοντας μέχρι και την ακτογραμμή. 

Ορίζεται βόρεια και δυτικά από το χερσαίο τμήμα του Κονώνειου Τείχους και τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Στα ανατολικά ορίζεται από την περιοχή όπου εκτιμάται ότι βρισκόταν το Κονώνειο Τείχος, ενώ στα νότια το όριο είναι η θαλάσσια ακτή, από τη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου έως το Μικρολίμανο. Ουσιαστικά, δηλαδή, ως αρχαιολογικός χώρος κηρύσσονται το 1ο, το 2ο και μικρό τμήμα του 3ου Δημοτικού Διαμερίσματος του Πειραιά.

Εντός της κήρυξης βρίσκονται ακόμη και οι πλαζ Βοτσαλάκι και Φρεαττύδας, η χερσαία ζώνη του εμπορικού λιμένα, αλλά και η ενάλια περιοχή της Ζέας. 

Εκτός της κήρυξης στο κεντρικό λιμάνι είναι το θαλάσσιο τμήμα του, μια και, όπως τονίστηκε από τα μέλη του ΚΑΣ, το κομμάτι αυτό έχει υποστεί πολλές εμβαθύνσεις βυθού και επομένως είναι σχεδόν απίθανο να σώζονται αρχαία ίχνη. Είναι χαρακτηριστικό πως η τελική διαμόρφωση του χάρτη που θα δείχνει τα όρια του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Στο ΣτΕ

Στο μεταξύ, την τύχη της σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco θα κρίνει την Παρασκευή η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώπιον της οποίας έχουν προγραμματισθεί να συζητηθούν οι προσφυγές που έχουν καταθέσει η ΟΛΠ Α.Ε., η ΟΛΘ Α.Ε. αλλά και οι κατασκευαστικές εταιρίες ΤΕΡΝΑ και ΤΕΚΑΠ.

—-

Πυρά από τη ΝΔ για τις χαμένες επενδύσεις

«Εξωπραγματική η απόφαση»

Εναντίον της κήρυξης του… μισού Πειραιά σε αρχαιολογικό χώρο τάσσεται η Ν.Δ. καταγγέλλοντας ότι ανατρέπονται τα επενδυτικά σχέδια στο λιμάνι. Η Ν.Δ., μέσω της εκπροσώπου Τύπου Σοφίας Ζαχαράκη, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση εξηγώντας ότι το ΚΑΣ υπάγεται στο υπ. Πολιτισμού και διορίζεται από την κυβέρνηση.

Κατηγορώντας τη για ιδεοληψίες και απέχθεια στις επενδύσεις η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για «εξωπραγματικό» ισχυρισμό ότι σχεδόν ο μισός Πειραιάς είναι αρχαιολογικός χώρος. «Η Νέα Δημοκρατία θα διασφαλίσει την υλοποίηση επενδύσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας και θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε η κυρία Ζαχαράκη.

Καθεστωτική

Θέση πήρε και η Ολγα Κεφαλογιάννη, πρώην υπουργός Τουρισμού και νυν υπεύθυνη του εν λόγω τομέα στη Ν.Δ., κατηγορώντας τη Μυρσίνη Ζορμπά ότι ασκεί πολιτική με τρόπο «καθεστωτικό», «μονομερώς» και χωρίς διάλογο με την τοπική κοινωνία. 

Επίθεση στο Μαξίμου εξαπέλυσε και ο «γαλάζιος» βουλευτής Πειραιώς Κώστας Κατσαφάδος κατηγορώντας το ότι έχει αποφασίσει «να υλοποιήσει ένα παράλογο, ένα αντιαναπτυξιακό, ένα ιδεοληπτικό σχέδιο, που μόνο στόχο έχει την τιμωρία του Πειραιά». Οπως αναφέρει, η απόφαση στερεί θέσεις εργασίας και την προοπτική ανάπτυξης, ενώ αφήνει και αιχμές για τα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την απόφαση.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα