Στηρίζει το εργοστάσιο λιπασμάτων η Καβάλα

Ηχηρό μήνυμα από εταιρίες, φορείς και εργαζομένους κατά των απαιτήσεων της ΔΕΠΑ, που απειλούν το μέλλον του

Ηχηρό μήνυμα στήριξης στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο λιπασμάτων της Ν. Καρβάλης στέλνουν με ψήφισμά τους οι φορείς της Καβάλας. Στο ψήφισμα, που εξέδωσαν έπειτα από ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Καβάλας, τονίζεται η σημασία της λειτουργίας της βιομηχανίας για την τοπική κοινωνία και επισημαίνεται ότι η απαίτηση της ΔΕΠΑ για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου από το εργοστάσιο -που αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές- δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε τετελεσμένα γεγονότα και, κυρίως, στο κλείσιμο του εργοστασίου.

Διαβάστε αναλυτικά το κοινό ψήφισμα των φορέων της Καβάλας την περασμένη Τρίτη: 

«Οι φορείς της Καβάλας, εκφράζουμε τη συμπαράσταση και τη στήριξή μας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου παραγωγής λιπασμάτων της Νέας Καρβάλης, που το τελευταίο διάστημα δέχονται μια συστηματική επίθεση, η οποία φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και εν τέλει απειλεί τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου.

Ολοι οι φορείς, στηρίζοντας συνεχώς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της λειτουργίας της Βιομηχανίας για την τοπική κοινωνία και οικονομία, θεωρούν ότι τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία της μόνο κακό θα φέρουν στην οικονομία της περιοχής.

Τα προβλήματα, που ξεκίνησαν εξαιτίας της επιμονής της ΔΕΠΑ για τον τρόπο πληρωμής της προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς και του χρέους (και των τόκων αυτού) της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, που η ELFE αμφισβητεί και επιμένει ότι είναι λογιστικό και τεχνητά δημιουργημένο, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης προς εκκαθάριση. 

Η ΔΕΠΑ είναι ο μόνος πάροχος που μπορεί να προμηθεύει τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου, που είναι η πρώτη ύλη για το ελληνικό λίπασμα. Η λειτουργία του εργοστασίου είναι καθημερινή σε 24ωρη βάση, εφτά ημέρες την εβδομάδα. Είναι λυπηρό η ΔΕΠΑ να ζητά όρους τους οποίους εκ των προτέρων γνωρίζει πως η λιπασματοβιομηχανία αδυνατεί να υποστηρίξει. Η αγορά, δηλαδή ο Ελληνας αγρότης και οι μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, δουλεύουν με μεταχρονολογημένες επιταγές 6μηνης τουλάχιστον διάρκειας. Αυτές οι επιταγές δίδονται στη ΔΕΠΑ αφενός έναντι παλαιάς οφειλής και αφετέρου προπληρώνουν την τρέχουσα κατανάλωση.

Μέχρις ότου η Δικαιοσύνη, ανεπηρέαστη και απερίσπαστη, καταλήξει στην απόφασή της, δεν θα πρέπει το ζήτημα αυτό να οδηγεί σε λειτουργικά προβλήματα και κυρίως δεν πρέπει και δεν μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο του εργοστασίου. Η Βιομηχανία χρόνια τώρα, παρά την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, προσφέρει εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε πολίτες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι εξαρτούν την επιβίωσή τους από αυτήν. Είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες που συμβάλλει στην επιχειρηματικότητα, καθώς πολλές επιχειρήσεις συνεργάζονται με τη Βιομηχανία με αποτέλεσμα την τόνωση της οικονομίας μας.

Με σεβασμό πάντοτε στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και των οικογενειών τους και λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις από τη βιομηχανία για τα απαραίτητα μέτρα, τηρώντας απαρέγκλιτα τους όρους ασφαλείας που προβλέπονται από τον Νόμο για την προστασία του περιβάλλοντος, είμαστε στο πλευρό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο της Νέας Καρβάλης στον Νομό μας.

Είμαστε στο πλευρό των 800 άμεσα εργαζομένων και των οικογενειών τους που ζούνε από τη λειτουργία του εργοστασίου. Είμαστε δίπλα στο πλήθος των εταιριών, κατά κύριο λόγο μελών μας, που έμμεσα προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα στο εργοστάσιο, ως προμηθευτές ή εργολάβοι. 

Οχι στην οικονομική υποβάθμιση του Νομού μας. 

Οχι στη φτωχοποίηση της κοινωνίας της Καβάλας. 

Δεν πρέπει να στερηθεί ο Ελληνας αγρότης το Ελληνικής Παραγωγής και εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα από τη μοναδική εναπομείνασα, με εξαγωγικό προσανατολισμό λιπασματοβιομηχανία της χώρας μας και να στραφεί σε εισαγόμενα λιπάσματα πολυεθνικών εταιρειών. 

Το διακύβευμα είναι μεγάλο και αντίστοιχα μεγάλη και η ευθύνη όλων μας και πρωτίστως του ΤΑΙΠΕΔ και της ΔΕΠΑ και της Κυβέρνησης».